Geplaatst op Geef een reactie

Alles over het private lease keurmerk

Je bent eruit: je wilt een private leaseauto. Maar hoe weet je nu uit die wirwar van deals voor welke aanbieder je moet gaan? Een van de dingen om op te letten, is of de leasemaatschappij een keurmerk voor private lease heeft. Lees hieronder welke er zijn en wat ze betekenen.

Dit houdt het Keurmerk in

In de wereld van private lease zijn er twee belangrijke keurmerken: Keurmerk Private Lease en Private Lease OK. Die eerste is in het leven geroepen door de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), in samenwerking met de Consumentenbond. Het Keurmerk Private Lease geeft je vijf zekerheden:

  • Eerlijke voorwaarden. Alle aangesloten aanbieders hebben dezelfde algemene voorwaarden. Je rechten en plichten staan er duidelijk in. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van extra kilometers of je contract eerder beëindigen.
  • Compleet product. Bij de leasecontracten is een aantal dingen standaard inbegrepen. Dat zijn verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer, wegenbelasting, reparatie en onderhoud.
  • Bescherming tegen te hoge financiële lasten. De leasemaatschappij mag je maandbedrag niet zomaar verhogen. Daarnaast kijkt de aanbieder samen met jou wat je maximale private leasebudget is. Zo voorkom je schulden of andere financiële problemen.
  • 14 dagen bedenktijd. Als je je contract hebt getekend, krijg je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen die tijd mag je het contract kosteloos beëindigen. Na die 14 dagen ontvang je je auto.
  • Zekerheid bij klachten. Heb je een klacht en kom je er niet uit met de leasemaatschappij? Dan kijkt een onafhankelijke geschillencommissie naar je zaak. Zij vellen onpartijdig een oordeel.

Het Private Lease OK keurmerk

Het tweede belangrijke keurmerk is Private Lease OK. Deze is van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Over het algemeen komt Private Lease OK overeen met het Keurmerk Private Lease. Zo hebben de aangesloten maatschappijen ook hier allemaal dezelfde algemene voorwaarden. Ook zijn er afspraken over de afhandeling van klachten. Het enige wat het Private Lease OK keurmerk niet heeft, is de bescherming tegen te hoge financiële lasten. Dat betekent dat een aanbieder niet eerst je financiële positie controleert.

Welk keurmerk is het beste?

Omdat deze twee keurmerken in de basis ongeveer hetzelfde zijn, maakt het eigenlijk niet uit voor welk keurmerk je kiest. Beide garanderen dat je niet te maken krijgt met schimmige regels en onverwachte kosten. Als consument ben je dus sowieso goed beschermd als je voor een aanbieder met een private lease keurmerk gaat. Behalve de financiële check zijn er nog een paar andere verschillen. Denk daarbij aan de hoogte van het eigen risico en de opzegtermijn. Let hier goed op als je een private leasecontract afsluit.

Vergelijk private lease met en zonder keurmerk

Wil je leasemaatschappijen met en zonder keurmerk met elkaar vergelijken? Dat kan heel makkelijk met onze private lease vergelijker. In de kolom ‘keurmerk’ zie je bij elke deal of de aanbieder een keurmerk heeft en zo ja welke. Maar staar je niet blind op een keurmerk. De aanvullende voorwaarden kunnen namelijk alsnog flink verschillen. Het belangrijkste is dan ook dat je deze goed met elkaar vergelijkt, zodat je sowieso niet voor verrassingen komt te staan.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *