Autofinanciering

Vergelijk autofinancieringen eenvoudig met onderstaande vergelijker. De vergelijker toont de laagste rente, per aanbieder, zodat jij de goedkoopste autolening kunt vinden.

Is de goedkoopste autofinanciering ook de beste?

Vergelijken en vinden vinden van de goedkoopste autofinanciering gaat eenvoudig via onze vergelijker, maar is de goedkoopste autofinanciering ook de beste optie voor jou? Zoals altijd is het antwoord ‘dat hangt er vanaf’. Een autofinanciering met de laagste rente is niet per se ook de beste in jouw situatie. Het is daarom goed om naast het vergelijken van de rente voor een autofinanciering ook de voorwaarden door te nemen en deze te beoordelen op jouw specifieke situatie. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Hoe zit het bijvoorbeeld met eerder aflossen, kan dit zonder extra kosten?
 • Wil je een auto financieren op meerdere namen, controleer dan of je het eens bent met de aansprakelijkheid. Dit is meestal 100% op beide namen, terwijl de meeste mensen 50-50 verwachten.
 • Is de auto een verplicht onderpand?
 • Wat gebeurt er als je werkloos wordt, komt te overlijden of gaat scheiden?
 • Wat zijn de administratiekosten voor een eventuele wijziging?
 • Kan de rente iedere maand wijzigen of staat deze vast?
 • Is er sprake van een autofinanciering met een tijdelijke korting?
 • Moet je verplicht andere producten afsluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering (hiervan is het ook altijd goed om prijzen te vergelijken)?
 • Kun je kosteloos extra aflossen?
 • Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel wil ik lenen?
 • Wat gebeurt er met je inkomen en uitgaven op korte termijn?

Bovenstaand lijstje is niet uitputtend, want in jouw persoonlijke situatie kunnen meer onderwerpen van belang zijn. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan alleen de laagste rente. Het kan soms voorkomen dat het in jouw situatie beter is om per maand iets meer te betalen, maar waarbij je iets meer flexibiliteit of zekerheid hebt.

Naast de voorwaarden zijn er meer belangrijke vragen die je jezelf dient te beantwoorden voordat je een autofinanciering afsluit:

 1. Kosten: Voor een financiering betaal je rente, het volledige bedrag dien je weer aan de bank terug te betalen. Dit kost geld, want de schoorsteen bij bank moet ook ergens van roken. Financier je niets, dan bespaar je het bedrag aan rente, hoe laag ook, maand na maand uit. EUR 100 structureel per maand besparen op een financiering lijkt niet veel, maar dit levert je EUR 1.200 per jaar en EUR 12.000 per 10 jaar op. Vergeet ook niet dat je bovenop de kosten voor een financiering ook ruimte houdt voor onderhoud en brandstof / elektriciteit.
 2. Hoogte van de lening: Hoe meer je financiert, hoe meer je aan de bank betaalt. Het is cliché, maar je hebt zelf een paar opties om het te financieren bedrag te verlagen (en wellicht zijn er in jouw situatie nog meer mogelijkheden te bedenken):
  Gebruik spaargeld – Je kunt je spaargeld maar één keer uitgeven, dat klopt. Maar met een financiering geef je in feite toekomstig spaargeld nu al uit en voor deze ‘dienst’ betaal je vervolgens rente.
 3. Kies een goedkopere auto: Wellicht kun je een goed model vinden van een jaartje ouder, een uitvoering met iets minder opties, minder zware motor of een goedkoper model/merk.
  Doorrijden met je oude auto en nog even doorsparen. Als je nog een jaartje doorspaart kun je volgend jaar een auto kopen met een lagere lening of deze misschien wel contant betalen. Hierdoor ben je in totaal goedkoper uit en heb je ruimte om te sparen voor de volgende auto over een jaar of 5.
 4. Ondernemers: Voor zakelijke rijders kan het interessant zijn om een auto te financiering in plaats van contant te betalen in verband met de cashflow. Stem af met jouw accountant wat voor jou de beste keus is.
 5. Looptijd: Hoe sneller je de financiering terugbetaalt, hoe minder rente je over de totale looptijd hoeft te betalen en hoe goedkoper de lening in totaal is. Wel wordt het maandbedrag hoger naarmate de looptijd korter is, want je lost immers sneller af. Ook is het van belang om bij de looptijd en aflossing rekening te houden met de afschrijving van jouw nieuwe auto en hoe lang je er in wilt rijden, want het is erg vervelend om nog een financiering te moeten afbetalen terwijl je de auto al verkocht hebt.
 6. Autoverzekering: Hou er bij het kiezen van een autoverzekering rekening mee dat je (een deel) van de aanschaf van de auto gefinancierd hebt. Rij je de zelf auto total loss en heb je eigen schade niet verzekerd, dan blijf je met de lening zitten terwijl je de auto niet meer hebt. Waarschijnlijk heb je ook een vervangende auto nodig en moet je hier wéér een lening voor afsluiten. Op deze manier ga je financiering op financiering opstapelen.
 7. Hypotheek: Een autofinanciering heeft invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Doordat banken bij aanvraag naar jouw maandlasten kijken en de rente van een autofinanciering hoger is dan een hypothecaire lening voor een huis, neemt een autofinanciering een naar verhouding grote hap uit jouw maximale hypotheek. Ben je van plan een huis te kopen? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een autofinanciering.
 8. BKR: Een autofinanciering wordt bij BKR geregistreerd. Ook wordt jouw financieringsverleden bij BKR getoetst zodra je een financiering aanvraagt. Indien je problemen hebt met betalen, kan het voorkomen dat je een melding krijgt bij BKR, dit kan toekomstige financieringsaanvragen beïnvloeden.
 9. Onderhoudskosten: Houd er rekening dat onderhoudskosten bovenop de kosten voor een financiering komen. Voor een middenklasse auto is dit al snel EUR 1000 per jaar, ongepland onderhoud komt hier nog bovenop. Wil je jezelf dwingen om geld apart te zetten? Sluit dan een aparte spaarrekening af en maak hier maandelijks geld naartoe over.

Let op: Dit overzicht is niet uitputtend en niet bedoeld als persoonlijk advies. In jouw situatie kunnen er meer overwegingen bij het kiezen van een autofinanciering spelen. Denk hier goed over na voordat je een autofinanciering aanvraagt.

Advieskosten

Als je zelf een lening afsluit zonder advies, betaal je geen advieskosten. Een veel gebruikte truc is om je (ongevraagd) verzekeringsadvies te geven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft de volgende waarschuwing: ‘Let heel goed op de kosten. Vraag altijd eerst of de adviseur iets rekent, en waarvoor dat is. Het kan namelijk gebeuren dat je moet betalen omdat je (ongevraagd) verzekeringsadvies krijgt. Laat je alleen adviseren over verzekeringen als je daar echt behoefte aan hebt. Wees kritisch over de hoogte van de kosten en betaal sowieso niet voor de bemiddeling bij de lening’.

Hoeveel kan ik lenen?

Het Nibud biedt veel informatie over verstandig lenen, ook voor het beantwoorden van de vraag ‘hoeveel kan ik lenen?’. Neem de tijd en lees de tips goed door. De aanbieders in onze vergelijker bepalen hoeveel u maximaal kunt lenen. Stel uzelf hierbij ook altijd de vraag hoeveel u maximaal wilt lenen en kijk vooruit. Heeft u op korte termijn plannen die van invloed zijn op uw inkomen, houd hier dan rekening mee bij het bepalen van de hoogte van uw lening.

Definities

Er zijn twee productvormen:

 1. Persoonlijke lening: Een persoonlijke lening is een consumptieve kredietvorm waarbij het geleende bedrag in één keer wordt uitbetaald en daarna door de lener in een vaststaand aantal termijnen wordt terugbetaald. Elke termijn bevat een aflossingscomponent en rente over de restschuld (bron: Wikipedia).
 2. Doorlopend krediet: Dit is een consumptieve kredietvorm waarbij de leensom gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Over het openstaande saldo van het krediet wordt rente in rekening gebracht (bron: Wikipedia).

Kijk ook bij onze vergelijker met autoverzekeringen en onze privateleasevergelijker (of onze privatelease vs lening rekenhulp).

Disclaimer

Deze pagina is niet bedoeld om advies te geven of om je aan te sporen een autofinanciering af te sluiten. Een auto financieren is een persoonlijke afweging. Wil je een auto financieren en kom je er niet uit? Neem dan contact op met één van de aanbieders of stel je vraag een financieel adviseur.

Foto – Pixabay.com CCO: Link