Autoverzekering afsluiten

Autoverzekering afsluiten

De fiets van je onhandige buurjongetje valt tegen je splinternieuwe Opel Karl. Tot zover je smetteloze auto. Zelf betalen om die vette kras te laten herstellen? Dat levert je al snel een torenhoge rekening op. Daarom is een autoverzekering afsluiten verstandig. Buiten dat het verplicht is, scheelt het je heel wat geld als je schade hebt. Maar waar moet je op letten als je een autoverzekering gaat afsluiten?

Zoveel autoverzekeringen, zoveel voorwaarden

Natuurlijk is het verleidelijk om de goedkoopste verzekering te nemen. Dan heb je daar geen omkijken meer naar. Toch? Nee, helaas niet. Bij een goede autoverzekering afsluiten hoort voorwaarden vergelijken, hoe saai het ook is. Let bijvoorbeeld op hoe hoog het eigen risico bij schade is. Dan blijkt de goedkoopste verzekering vaak helemaal niet zo aantrekkelijk meer. En wat gebeurt er bij diefstal van je auto? Het is per verzekering verschillend welk bedrag je terugkrijgt. Datzelfde geldt als je je auto total loss rijdt. Het is dan helemaal afhankelijk van je autoverzekering of je de nieuwwaarde, de occasionwaarde of de dagwaarde vergoed krijgt.

Autoverzekering afsluiten: soorten vergelijken

Maar voor je de voorwaarden vergelijkt, is het belangrijk om een soort verzekering te kiezen. Heb je een nieuwe auto, die maximaal 6 jaar oud is? Dan is een uitgebreide allriskdekking, oftewel volledig casco, de beste optie voor jou. Bij allrisk ben je ook verzekerd voor schade aan je auto die je zelf veroorzaakt. Best handig als je weer eens tegen een paaltje rijdt of die struik over het hoofd hebt gezien.

Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud? Dan is WA+, ook wel beperkt casco, de beste keuze. Je autoverzekering dekt dan ook schade van buitenaf, zoals door storm en steenslag. Ben je de trotse eigenaar van een auto die meer dan 10 jaar oud is? Ga in dat geval voor de meest basic verzekering: WA. Omdat je auto een wat lagere waarde heeft, is dat genoeg. Dit is de verplichte minimum verzekering, waarbij je verzekerd bent voor de schade die je toebrengt aan anderen.

Factoren bij autoverzekering afsluiten

Helaas kun je niet alles zelf kiezen als het om je premie gaat. Deze is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Neem bijvoorbeeld je woonplaats. Als je midden in Amsterdam woont, ben je meer premie kwijt dan tussen de Limburgse heuvels. Ook je aantal schadevrije jaren, je autotype en het jaarlijks aantal kilometers tellen mee. Een andere belangrijke factor is je leeftijd. Voor jongeren geldt dat ze weinig schadevrije jaren hebben en vaker ongelukken veroorzaken. Daarom krijgen ze vaak te maken met een hoger eigen risico en een premietoeslag. Dat laatste is ook iets waar senioren rekening mee moeten houden. Kijk dus goed wat voor jou geldt.

Autoverzekering afsluiten? Lees eerst reviews

Heb je eenmaal een soort verzekering gekozen en de voorwaarden vergeleken? Autoverzekering afsluiten dan maar, zou je zeggen. Maar stop! Voor je dat doet, kun je het beste reviews lezen over de verzekeraar. Want je wilt geen autoverzekeraar die heel moeilijk doet over schade vergoeden of die klanten slecht te woord staat. Bekijk niet alleen reviews, maar ga ook na of er klachten zijn. Dat kun je bijvoorbeeld doen op klachtenkompas.nl.

Aanvullende verzekeringen bij private lease

Ga je voor een private lease auto? Dan heb je mazzel, want je auto is dan al WA en casco verzekerd. Die verzekering is inbegrepen bij je maandelijkse bedrag. Waar je wel over na moet denken, is of een aanvullende autoverzekering afsluiten voor jou een goed idee is.

Denk bijvoorbeeld aan een schade inzittenden verzekering of ongevallen inzittenden verzekering. Heb je een goed gevuld spaarvarken? Dan is zo’n aanvullende verzekering niet per se nodig, omdat je bij noodgevallen de financiële klap zelf grotendeels kunt opvangen. Heb je weinig reserves? Dan is het wel verstandig om deze af te sluiten, zodat je bij onverwachte situaties niet ineens op een houtje hoeft te bijten. Wil je vergelijken wat zo’n verzekering bij de verschillende leasemaatschappijen kost en wat de voorwaarden zijn? Dat doe je heel makkelijk met de private lease voorwaarden vergelijker van Autotips.nl.

Lees ook ons blog met tips voor het afsluiten van een goedkope autoverzekering.