autoverzekering goedkoop

Autoverzekering goedkoop

Heb je jouw ideale auto gevonden, dan wordt het tijd om een autoverzekering die goedkoop is te regelen. Vergelijk autoverzekeringen met onze vergelijkingsmodule en vind de deal die bij je past. Kom je er niet uit en wil je met iemand over jouw situatie praten? Neem dan contact op met een financieel adviseur bij één van onderstaande aanbieders. Kijk ook bij onze vergelijker van autoleningen en het aanbod met private lease. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een autoverzekering die goedkoop is? Scroll dan naar beneden.

Hoe kies je de goedkoopste autoverzekering?

Een autoverzekering die goedkoop is, vind je door de aanbiedingen bij verschillende maatschappijen verzekeringen te vergelijken. Maar past een goedkope autoverzekering ook bij jouw situatie? Vergelijk autoverzekeringen niet alleen op prijs, maar verdiep je ook in de dekking en vergelijk autoverzekeringen ook op voorwaarden. Stel jezelf de vraag wat je nodig hebt. Om een zo goedkoop mogelijke autoverzekering te vinden, kun je naast het vergelijken van de verzekeringspremie, deze premie beïnvloeden met 1) de hoofdvorm, 2) de auto, 3) jouw situatie en 4) aanvullende verzekeringen.

1. Hoofdvorm

Een autoverzekering heeft drie hoofdvormen

 1. Wettelijke aansprakelijkheid (WA): Deze verzekering vergoedt de schade die u aan anderen/andermans spullen toebrengt (het maximum verzekerde bedrag kun je meestal kiezen). Let hierbij op dat de verzekeraar van de wettelijke verplichtingen af mag wijken. Wanneer de verzekering echter minder dekking biedt dan de wet voorschrijft, dan mag de benadeelde hierdoor niet gedupeerd worden. Alle schade aan je eigen auto is niet verzekerd en dien je zelf te betalen. Voorbeelden wanneer deze verzekering geschikt is:
  1. Jouw auto is al wat ouder (circa >9 jaar) en is niet zo duur om te vervangen
  2. Je hebt voldoende spaargeld om een nieuwe auto te kopen
 2. Beperkt cascodekking (WA+): Deze verzekering bevat de genoemde WA-verzekering (ook wel ‘beperkt casco’ genoemd), aangevuld met een verzekering voor vooraf vastgestelde situaties, zoals ruitschade, brand, diefstal, hagel, botsing met loslopende dieren. Grofweg kan worden gesteld, dat de WA+-dekking schade aan jouw auto vergoedt voor zover deze niet is ontstaan door bijvoorbeeld een aanrijding, botsen, van de weg raken. Voorbeelden wanneer deze verzekering geschikt is:
  1. Je hebt voldoende spaargeld om jouw auto te repareren of vervangen in geval van schade, hebt vertrouwen in je eigen rijkunsten, maar je wilt toch de echte onverwachte gebeurtenissen verzekeren
 3. Volledig cascodekking (All risk): Deze verzekering dekt naast alles van WA+ ook schade aan jouw eigen auto door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken, te water raken of enig ander van buiten komend onheil. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Sommige verzekeringen hebben een nieuwwaarde regeling. In geval van total loss krijgt je tot een bepaalde leeftijdsgrens van de auto de oorspronkelijke nieuwwaarde uitgekeerd, dit kan aantrekkelijk zijn indien jouw auto nog niet zo oud is. Normaal gesproken keert een all risk verzekering bij total loss de dagwaarde uit, dit is de door de verzekeraar vastgestelde taxatiewaarde van jouw auto. Voorbeelden wanneer verzekering geschikt is:
  1. Jouw auto is nog erg nieuw (circa <3)
  2. Je hebt een autolening afgesloten en wilt niet met de lening blijven zitten indien je zelf schade rijdt
  3. Je hebt niet voldoende spaargeld om de auto te laten repareren of vervangen in geval van schade
  4. Je hebt een bijzondere auto en kunt een hoge dagwaarde met een los taxatierapport aantonen aan de verzekeraar
  5. Je hebt al eens wat schade gereden en wilt dat dit verzekert is

Indien je een bijzondere oudere auto hebt, kun je een klassiekerverzekering overwegen. De premie hiervan is meestal lager, omdat met klassiekers minder gereden wordt en deze meestal gepoetst in een garage staan.

2. Auto

De auto die je wilt verzekeren is van grote invloed op de uiteindelijke verzekeringspremie. Naast de organisatiekosten van een verzekeringsmaatschappij is de hoogte van een autoverzekering gebaseerd op complex rekenwerk met vele variabelen die per verzekeringsmaatschappij verschillen, maar er zijn een aantal factoren waar jij bij de aanschaf van een andere auto rekening mee kunt houden om zo min mogelijk premie te hoeven betalen. Bijvoorbeeld:

 1. De oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto (dit wordt ook wel cataloguswaarde genoemd). Hierbij geldt hoe hoger de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto, hoe hoger de premie. De prijs die je tweedehands betaalt maakt hierbij niet uit.
 2. Hoe snel de auto is. Hierbij kijken verzekeraars naar het aantal pk’s. Echt snelle auto’s worden soms zelfs uitgesloten door bepaalde verzekeraars. Ook geldt er meestal een hogere leeftijdsgrens van de verzekeringsnemer (jij dus) en minimum aantal schadevrije jaren, zodat je hebt aangetoond dat je met een snelle auto om kunt gaan zonder brokken te maken.
 3. Hoeveel kilometers je rijdt, want hoe vaker je op de weg zit, hoe meer kans je hebt om schade te rijden.

3. Jouw situatie

Naast de auto heeft jouw persoonlijke situatie ook invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Bijvoorbeeld:

 1. Jouw postcode. Verzekeraars bepalen op basis van jouw postcode hoe hoog de kans op schade is op basis van historische schadeclaims door buurtbewoners. Dit is ook vrij logisch, want de kans op schade is in een drukke stad hoger dan in een dorp.
 2. Jouw leeftijd. Hoe ouder hoe beter, want je hebt meer rijervaring en maakt hierdoor minder schade. Overigens geldt hierbij dat je vanaf ongeveer 70 jaar mogelijk weer meer premie gaat betalen.
 3. Jouw schadeverleden. Hoe minder je claimt, hoe minder een verzekeraar aan schade hoeft te vergoeden. Maak hierom bij iedere schade de afweging of het nodig is om deze te claimen of dat je deze zelf betaalt. Een schade van 500 euro claimen is misschien op korte termijn aantrekkelijk, maar telt wel als een schade wat jouw opbouw van schadevrije jaren beperkt. Op lange termijn betaal je hierdoor jaar in jaar uit meer verzekeringspremie.

4. Vergelijk bij autoverzekeringen ook de aanvullende verzekeringen

Tot slot hebben ook de aanvullende opties bij een goedkope autoverzekering, zoals pechhulp, rechtshulp verkeer, inzittende verzekeringen, invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Dergelijke verzekeringen kunnen interessant zijn in jouw situatie, maar er is ook een grote kans dat je ergens anders al een vergelijkbare verzekering hebt afgesloten. Controleer daarom eerst welke verzekeringen je al hebt, bepaal of je een bepaalde aanvullende verzekering nodig hebt en vergelijk deze met losse alternatieven, zoals een losse pechhulp, rechtsbijstand of overlijdensrisicoverzekering. Heb je snel een goedkope autoverzekering nodig en weet je nog niet welke losse modules je nodig hebt, kies dan een goedkope autoverzekering waarbij je later modules aan of uit kunt zetten. Dit kan bij veel verzekeringen.

Foto – Pixabay.com CCO: Link