Geplaatst op Geef een reactie

De 10 meest gestelde vragen over private lease

private lease meest gestelde vragen

Private lease is inmiddels een bekende manier om een nieuwe auto te kunnen rijden. Op onze site kun je vrijwel alle actuele private lease prijzen van vrijwel alle private lease aanbieders vergelijken. Ook hebben we diverse blogs geschreven over de verschillende aandachtspunten van private lease, zoals de voorwaarden, het keurmerk, elektrische auto’s en winterbanden. Indien je snel meer wilt weten over private lease, hebben we in dit blog de 10 meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet:

1. Wat is private lease nu eigenlijk?

Private lease is een soort financiering voor het kopen van een (nieuwe) auto. Anders dan bij een normale autolening zijn vrijwel alle autokosten onderdeel van het maandbedrag. Enkel brandstof, bekeuringen en nalatigheid komen meestal voor eigen rekening.

2. Wat bepaalt de hoogte van het maandbedrag?

Bij private lease krijg je allerlei opties die je kunt aanklikken. Voornamelijk de looptijd van het contract, het aantal maanden en de hoeveelheid kilometers bepalen de hoogte van het maandbedrag. Hoe korter het contract en hoe meer kilometers, hoe hoger het maandbedrag. Het verschil tussen de hoogste en het laagste maandbedrag kan vrij groot zijn.

3. Wat is het meest voorkomende maandbedrag, kilometers en looptijd?

De meeste bezoekers van onze site zoeken een auto tussen de 200 en 400 euro met een looptijd van 4 jaar en 10.000 kilometers. Vooral de kleinste auto’s, zoals de Toyota Aygo, en één maatje groter, zoals de Volkswagen Polo zijn populair.

4. Wordt private lease bij BKR geregistreerd?

Ja, op enkele aanbieders (zoals Mijndomeinauto) registreren het kredietgedeelte van private lease bij BKR. Het kredietgedeelte van private lease is het gedeelte dat nodig is voor de financiering van de auto. Dit is meestal circa 65% van het maandbedrag, de rest van dit bedrag is bedoeld voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Dit wordt niet bij BKR geregistreerd.

5. Private lease en hypotheek, hoe zit dat?

Private lease is een financieringsvorm en telt mee in het maximale bedrag dat banken en het Nibud voor jouw inkomens draaglijk is. De invloed is relatief fors, dit komt omdat de financieringslasten van private lease hoger zijn dan een hypotheek. Wil je weten hoe groot is invloed is, gebruik dan onze rekenhulp.

7. Kan ik iedere auto kiezen?

Je kunt uit heel veel auto’s, kleuren, motoren en uitvoeringen kiezen, maar je kunt niet alle auto’s kiezen. Hele dure en / of snelle auto’s kun je moeilijk via private lease vinden, hoewel daar natuurlijk uitzonderingen op zijn (Audi biedt bijvoorbeeld ook de grote modellen aan). Ben je op zoek naar een auto voor alle dag, dan is de kans dat je slaagt erg groot. Bekijk de opties in onze vergelijker.

8. Is private lease duurder dan een eigen auto?

Het is waar je het mee vergelijkt. Vergelijk je private lease met exact dezelfde nieuwe auto, dan is de kans groot dat private lease iets goedkoper is dan wanneer je de auto met een autolening of spaargeld koopt. Dit wil niet zeggen dat private lease goedkoop is, met een leuk tweedehandsje ben je mogelijk goedkoper uit. Die is dan natuurlijk niet nieuw.

9. Waarom zou ik voor private lease kiezen?

Je kiest voor private lease omdat je op zoek bent naar gemak, doordat alle kosten voor het autorijden in het maandbedrag zit (brandstof uitgezonderd) én omdat je het kunt betalen.

10. Kan ik ook een occasion, tweedehands auto, private leasen?

Ja, dat kan. Sommige leasemaatschappijen bieden occasions aan via private lease. Dit zijn vaak auto’s van 1 of 2 jaar oud. Op onze site zijn alleen nieuwe auto’s te vinden in de vergelijker.

11. Wat is het beste alternatief voor private lease?

Het beste alternatief voor private lease is spaargeld, indien je dit hebt, of een autolening indien je niet voldoende spaargeld hebt. Wat het goedkoopste is, verschilt per situatie. Reken dit uit voor jouw situatie.

12. Kan ik ook voor een aanbieder kiezen zonder keurmerk?

Er zijn vrijwel geen leasebedrijven zonder keurmerk van PrivateleaseOK of Keurmerk private lease. Je hoeft niet meteen weg te lopen indien een aanbieder geen keurmerk heeft, maar we raden je aan je nog meer te verdiepen in de voorwaarden.

13. Waar moet je op letten als je voor private lease kiest?

Naast de auto zijn de voorwaarden, en dan met name de aanvullende voorwaarden, het belangrijkste om op te letten. Met of zonder keurmerk, de verschillen zitten voornamelijk in deze aanvullende voorwaarden. Hoe strikter de voorwaarden, hoe goedkoper het contract en andersom. Denk na over wat jij echt belangrijk vindt.

Mis je een belangrijke vraag over private lease in onze meest gestelde vragen? Laat het ons weten via [email protected].

Foto – Arek Socha via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *