Geplaatst op Geef een reactie

Is een zakelijke leaseauto goedkoper dan private lease?

Is een zakelijke leaseauto goedkoper dan private lease

Een duivels dilemma

Wanneer is een zakelijke leaseauto goedkoper dan een private lease auto? Het is een duivels dilemma (en een luxeprobleem) waar velen van ons weleens mee te maken krijgen.

Is een zakelijke leaseauto goedkoper dan private lease?

Een tijdje geleden had ik een stevige discussie met een goede vriend van me, Jacco. Tijdens een wandeling door de binnenstad van Maastricht vertelde hij me dat hij net een hele mooie nieuwe zakelijke leaseauto had besteld. We hadden het over de bijtelling en hoe je de vergelijking maakt met het rijden van een eigen auto. Hier kwamen we niet uit… Over een aantal zaken waren we het met betrekking tot een auto van de baas eens, zoals:

  1. Een zakelijke leaseauto is een mooie arbeidsvoorwaarde (hoewel je die meestel wel krijgt als je de auto ook echt nodig hebt)
  2. Het is erg makkelijk, want de baas betaalt alles voor je
  3. Zakelijke auto’s zijn mooie, nieuwe, luxe auto’s
  4. De baas (leaseregeling) en de belastingdienst (bijtelling) hebben veel invloed op de keuze van jouw zakelijke leaseauto
  5. Als je van baan wisselt moet je meestal je zakelijke auto meenemen of afkopen

Waar we het over oneens waren, is hoe je de kosten van een zakelijke auto vergelijkt met de kosten voor een eigen auto, of eigenlijk het budget dat je beschikbaar krijgt indien je de mogelijkheid krijgt van de baas om het leasebedrag direct aan je uit te laten betalen (de leasevergoeding).

Jacco rekende als volgt, zijn zakelijke auto kost hem 21% bijtelling (hij heeft een benzineauto). Deze bijtelling is lager dan wat hij nu kwijt is voor zijn eigen auto. Als hij geen zakelijke auto neemt, krijgt hij een leasevergoeding. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan zijn eigen auto. De conclusie van Jacco is daarom dat een zakelijke auto goedkoper is, bovendien kan hij nu een nieuwe auto bestellen die ook nog eens duurder en luxer is. Het is natuurlijk verleidelijk om de bijtelling direct met de (netto) leasevergoeding te vergelijken en dan te concluderen dat je voor de leasevergoeding geen vergelijkbare auto kunt rijden. Dat is op zich waar, maar volgens mij vergeet Jacco echter rekening te houden met de bijtelling die hij bij een leasevergoeding niet hoeft te betalen.

In mijn berekening hou ik hier wel rekening mee. In het geval van een auto van de baas, betaal je bijtelling. De baas betaalt het leasebedrag. Dit ben ik met met Jacco eens. Bij de keuze voor de leasevergoeding krijgt hij het bedrag dat de baas anders aan de auto had uitgegeven, maar bovendien (en hier zit het verschil van inzicht) betaalt hij ook geen bijtelling. Ja, lekker logisch zul je zeggen. Als je beide situaties wilt vergelijken moet je dus kijken naar wat er onder de streep van je netto salaris over blijft. Een voorbeeld:

  • Je salaris is 100
  • De bijtelling 10, je houdt netto 90 over
  • Je leasevergoeding is 5, in dit geval hou je netto 105 over
  • Het verschil tussen een auto van de baas en een eigen auto is dit voorbeeld 15 (leasevergoeding + bijtelling die je niet hoeft te betalen)

Ik schrijf dit pleidooi met enige ervaring. Een aantal jaren geleden stapte ik over van mijn eigen auto naar een zakelijke leaseauto, een mooie BMW 1-serie. Het verschil tussen de oude situatie met leasevergoeding en nieuwe situatie met bijtelling lag boven de EUR 700 netto. Daar kun je prima zelf een auto voor rijden (in onze private lease vergelijker vind je momenteel een BMW 1-serie met 20.000 kilometer en 48 voor EUR 445 + EUR 200 brandstof = EUR 645 per maand). Met ons onderstaande vereenvoudigde rekenmodel kun je zelf aan de slag, hieraan hebben we ook de optie toegevoegd indien je alleen een kilometervergoeding krijgt.

Conclusie

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op jouw keuze. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld de optie om een leasevergoeding te kiezen. Onze belangrijkste aanbeveling bij de afweging voor een eigen auto of een zakelijke leaseauto is om bij jouw keuze wel rekening te houden met het feit dat het verschil tussen een auto van de baas en een leasevergoeding bestaat uit bijtelling + leasevergoeding en dat je voor dit bedrag zelf ook prima een auto kunt rijden.

Is een zakelijke leaseauto goedkoper dan private lease? Helaas is de ene leaseregeling de andere niet. Stel daarom vast of bovenstaande situatie ook op jou van toepassing is.

Foto – Pexels.com CCO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *