Geplaatst op Geef een reactie

Geldt er een minimum inkomen voor private lease?

minimum inkomen private lease

Je wilt graag een private lease auto, maar je hebt een onzeker of laag inkomen. Is er een minimum inkomen voor private lease? En zo ja, wat zijn dan de precieze voorwaarden? In dit blog lees je alle details.

Financiële check

Als je een private leasecontract wilt afsluiten, doet de leasemaatschappij eerst een financiële check. Ze willen namelijk zeker weten dat je het maandelijkse bedrag kunt betalen. Ze controleren dan je inkomen en kijken of je een negatieve BKR-registratie hebt. Er is geen wettelijk minimum inkomen om een auto te leasen. Elke maatschappij bepaalt dus zelf de inkomenseis voor private lease.

Draagkrachtnorm bij Keurmerk Private Lease

Kies je voor een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease? Dan geldt de zogenoemde draagkrachtnorm. Ze kijken dan of je na aftrek van je vaste lasten nog genoeg geld overhoudt om van te leven. Wat de precieze bedragen zijn, hangt af van je situatie. Zo weet de maatschappij niet alleen zeker dat je het maandelijkse bedrag kunt betalen, maar ben jij als consument ook beschermd tegen te hoge lasten.

Minimum inkomen voor private lease bij andere maatschappijen

Bij leasemaatschappijen zonder keurmerk verschillen de eisen. De ene neemt meer risico dan de andere. Maar over het algemeen kun je al een goedkope auto leasen met een fulltime minimumloon. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan is private lease meestal geen optie. Vind je toch een maatschappij die je een contract aanbiedt, check dan heel goed de voorwaarden en tarieven. Vaak zijn die erg nadelig en kun je het beter niet doen.

Verschil tussen een tijdelijk en vast contract

Met een vast contract is het makkelijker om een private lease auto aan te schaffen dan met een tijdelijk contract. De eis bij een tijdelijk contract is dat het niet eerder mag aflopen dan het leasecontract. Dat maakt het moeilijk om voor private lease in aanmerking te komen, omdat de meeste leasecontracten een looptijd hebben van meerdere jaren. Ook als beginnend zzp’er zonder vast inkomen lukt het meestal niet om een auto te leasen.

Is private lease mogelijk met een uitkering?

Ook een uitkering maakt het lastig of onmogelijk om een private leasecontract af te sluiten. Als je een WW-, ZW- of bijstandsuitkering hebt, weigeren de meeste leasemaatschappijen je aanvraag. Dat geldt zelfs met een hogere uitkering die voldoet aan de draagkrachtnorm. Een uitkering geeft namelijk niet genoeg garantie dat je inkomen stabiel blijft.

Een auto leasen met AOW

Een uitzondering daarop geldt voor een AOW-uitkering. Zo’n uitkering wordt namelijk wel gezien als een stabiel inkomen. Dat vormt dus geen belemmering voor private lease. Al moet je wel nog steeds aantonen dat je genoeg geld hebt om het maandelijkse bedrag te betalen. De balans tussen je inkomsten en uitgaven blijft altijd belangrijk.

Private lease vergelijken op prijs en looptijd

Er komen dus heel wat voorwaarden kijken bij het minimum inkomen voor private lease. Weet je wat je ongeveer kunt uitgeven aan het maandelijkse bedrag? Gebruik dan onze private lease vergelijker. Je voert een minimaal en maximaal bedrag in en ziet meteen alle deals overzichtelijk op een rij. Je kunt ook aangeven welke looptijd je wilt. Zo kom je er makkelijk achter uit welke modellen je kunt kiezen.

Afbeelding van martaposemuckel via Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *