Geplaatst op Geef een reactie

Blind vertrouwen op een keurmerk voor private lease?

Keurmerk private lease

Kun je blind vertrouwen op een keurmerk voor private lease? Om maar meteen met de deur in huis te vallen, nee, dit kun je niet. Want:

  1. de voorwaarden van de verschillende leasemaatschappijen zijn niet hetzelfde, ook al hebben ze allemaal hetzelfde keurmerk en bijbehorende basisvoorwaarden
  2. een keurmerk is geen garantie voor voorwaarden die passen bij jouw situatie
  3. de voorwaarden van een private lease maatschappij zonder keurmerk zijn niet per definitie slecht

Verschillende keurmerken

Veel private lease maatschappijen hebben een keurmerk. Vooral bij het Keurmerk Private Lease zijn veel maatschappijen aangesloten, zoals privatelease.com, Ikrij, Volkswagen en Athlon. Daarnaast is er ook het keurmerk PrivateleaseOK. Onder andere Mijndomeinauto is bij dit keurmerk aangesloten. Je vindt de keurmerken per aanbieder ook in onze private lease vergelijker.
In het verleden is het vaak genoeg voorgekomen dat de voorwaarden van nieuwe financiële producten niet in het voordeel van de consument zijn opgesteld. Denk aan aandelenlease of de woekpolisaffaires. Het is daarom een goed teken dat de private lease sector door middel van keurmerken een uniform kwaliteitsniveau nastreeft om zodoende vertrouwen te creeëren bij consumenten.

Wat biedt een keurmerk?

Het belangrijkste argument van het Keurmerk private lease en PrivateleaseOK is dat de voorwaarden van de aangesloten private lease maatschappijen zijn beoordeeld door de verantwoordelijke stichting en dat de voorwaarden conform een bepaalde structuur en normen zijn opgesteld, zodat alle belangrijke onderwerpen zijn opgenomen en reëel zijn (zoals in het geval van eerder opzeggen of wijzigen). Bij het Keurmerk private lease worden de voorwaarden bovendien door de Consumentenbond beoordeeld en is er bemiddeling mogelijk in het geval van een conflict.

Hanteren alle maatschappijen van een keurmerk dezelfde voorwaarden?

Voor zo ver wij hebben kunnen nagaan gebruiken alle bij het Keurmerk Private Lease aangesloten maatschappijen dezelfde set algemene voorwaarden als basisvoorwaarden. Dit betekent echter niet dat alle aangesloten maatschappijen dezelfde voorwaarden hanteren. Binnen het Keurmerk private lease is het namelijk mogelijk om met eigen aanvullende voorwaarden af te wijken of een toevoeging te definiëren bovenop de standaardset algemene voorwaarden. Soms zijn de algemene voorwaarden ook niet concreet genoeg en moet dit door de maatschappij worden aangevuld. Overigens hoeft dit geen verslechtering zijn, Athlon definieert bijvoorbeeld in de aanvullende voorwaarden een verbetering in het geval van overlijden (de auto mag altijd zonder kosten worden ingeleverd door de nabestaanden, ongeacht of het contract op één of twee namen staat).  Athlon noemt dit het Privé Lease Protectieplan. Ook Volkswagen private lease verbetert de standaard voorwaarden (bij echtscheiding mag je het contract opzeggen indien je de kosten niet meer kunt dragen).

De aanvullende voorwaarden verschillen dus per leasemaatschappij, ook al hebben ze hetzelfde keurmerk. Wel blijft de onafhankelijke beoordeling door de Consumentenbond van kracht. Blijf voorwaarden, en dan met name de aanvullende voorwaarden, daarom altijd eerst aandachtig doornemen met onze checklist om te bepalen of deze voorwaarden bij jouw situatie passen.

Hebben alle aanbieders een keurmerk?

Nee, ondanks dat veel maatschappijen onderdeel zijn van een keurmerk, zijn onder andere BMW en MINI (beiden onderdeel van BMW Financial Services) nergens bij aangesloten. Dit hoeft wat ons betreft niet slecht te zijn, het betekent wel dat deze partijen nergens rekening mee hoeven te houden bij het opstellen van de voorwaarden en je hebt de voordelen van een onafhankelijke stichting niet. Dit maakt vergelijken met andere private lease voorwaarden lastiger, ook gelden er geen richtlijnen voor de structuur en wat er in de voorwaarden geregeld moet zijn. Lees de voorwaarden daarom altijd aandachtig door en gebruik hierbij ter ondersteuning onze checklist. Kom je er niet uit, stel dan de vraag aan de maatschappij over jouw situatie.

De Consumentenbond adviseert alleen in zee te gaan met leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, waarvan zij bovendien zelf initiatiefnemer zijn. Keurmerken zijn een belangrijk middel in het streven naar goede producten en diensten, maar alles zonder dit keurmerk uit te sluiten gaat ons te ver. Het keurmerk zelf is ook niet zaligmakend (zie bovenstaand punt over de aanvullende voorwaarden) en hiermee loop je mogelijk goede deals mis. In beide gevallen dien je de voorwaarden goed te bestuderen en op jouw situatie te beoordelen, keurmerk of niet.

Tot slot

Een keurmerk staat garant voor een bepaalde uniformiteit en kwaliteit van de private lease voorwaarden en dat is erg positief na de woekerpolis en aandelenlease-ellende. Staar je echter niet blind op het wel of niet bij een keurmerk aangesloten zijn van een private lease maatschappij, maar lees zelf de voorwaarden aandachtig door vóórdat je een private lease contract afsluit. Dit kost even tijd, maar bespaart je een boel gezeur doordat je weet wat er is afgesproken. Dus, kun je blind vertrouwen op een keurmerk voor private lease? Het antwoord is nee, het is belangrijk dat je zelf de voorwaarden voor een private lease contract doorneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *