Geplaatst op Geef een reactie

Let op de kosten voor extra kilometers bij private lease

extra kilometers private lease

Langzaamaan begint private lease voor nieuwe auto’s de bekende autolening te vervangen. Belangrijkste reden hiervoor is dat bij private lease alle kosten in één maandbedrag zitten, behalve de brandstof. Is er schade of onverwacht onderhoud? De leasemaatschappij lost het op, jij blijft hetzelfde maandbedrag betalen.

Bij private lease zijn de kilometers wat de belminuten zijn in een telefoonabonnement.  Bij het afsluiten van een private lease contract kies je een kilometerbundel, je ‘belbundel’. Hoe meer kilometers je kiest in je bundel, hoe hoger het maandbedrag wordt. Je ‘verbruikt’ de auto immers meer.

Met onze kilometerplanner kun je snel uitrekenen welke bundel het beste bij je past. Kies hierbij een kilometerbundel die net op of net onder het geplande aantal kilometers ligt, want dan betaal je iedere maand voor kilometers die je wel gebruikt en hou je geen kilometers over die je wel betaald hebt. Sommige private lease aanbieders betalen weliswaar een vergoeding terug, maar deze is vrijwel altijd lager dan wat je er eerst voor betaald hebt.

Extra kilometers een addertje onder het gras?

Rij je meer dan het aantal kilometers in je bundel, dan geldt een los kilometertarief. Hier wordt het oppassen geblazen, want dit is de grote onbekende kostenpost bij private lease. Sommigen noemen de kosten voor een extra kilometer buiten je bundel een addertje onder het gras. Dit is niet terecht, dit ‘addertje’ kun je vooraf namelijk uitzoeken. Deze kosten zijn ook een onderwerp in onze checklist voor private lease. Als je vervolgens extra kilometers maakt, weet je hoe het werkt en wat je moet bijbetalen.

Impact van de kosten voor extra kilometers bij private lease

Hoe groot is de impact van de kosten voor extra kilometers? Dit beantwoorden we aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel je zoekt in onze private lease vergelijker een stoere Kia Picanto EconomyLine in het wit met een contract van 48 maanden en 10.000 kilometers en kunt onder andere kiezen uit de volgende prijzen per maand:

 • Kia Nederland: EUR 189 (0,0726 per extra kilometer)
 • Arval: EUR 189 (0,05 per extra kilometer)
 • XLEasy: EUR 200 (0,08 per extra kilometer)
 • IkRij: EUR 209 (0,04 per extra kilometer)
 • ANWB: EUR 214 (0,09 per extra kilometer)
 • Frieslandlease: EUR 219 (0,06 per extra kilometer)

Je ziet, de auto is per maand het goedkoopst bij Kia Nederland. De prijzen voor extra kilometers buiten de bundel verschillen echter sterk. Het zijn allemaal enkele centen per extra kilometer, maar de duurste is meer dan 2x zo duur per extra kilometer (ANWB) dan de goedkoopste (IkRij).

Wat scheelt dit? Voor ons rekenvoorbeeld gaan we uit van 20% meer kilometers per jaar: 2000 kilometers buiten je bundel. Bij IkRij kost dit: 2000 * EUR 0,04 = EUR 80, bij ANWB 2000 * EUR 0,09 = EUR 180. Een verschil van EUR 100 per jaar. Gebeurt dit ieder jaar, dan scheelt je dit tijdens het gehele leasecontract EUR 400. Het is dus de moeite waard om de kosten voor extra kilometers mee te nemen in jouw keuze voor een private lease contract.

Kosten voor extra kilometers zijn niet altijd duidelijk

In onze private lease vergelijker willen we je een zo volledig mogelijk beeld laten zien, daarom tonen we ook de kosten voor een extra kilometer buiten je bundel. Tot op heden is er geen enkele andere private lease vergelijker die dit ook voor je doet.

Als je onze vergelijker gebruikt zal je opvallen dat we soms ‘n.t.b.’ moeten tonen: nog te bepalen. Wij hebben in dat geval de prijs voor een extra kilometer niet gevonden, ook niet in de (aanvullende) voorwaarden. Wel wordt er altijd genoemd dat er een meerprijs geldt voor een extra kilometer. Dit betekent voor jou extra waakzaamheid om verrassingen te voorkomen. Wij komen drie categorieën aanbieders tegen:

 1. Aanbieders die de kosten voor een extra kilometer niet online publiceren (dit staat in het contract), zoals:
  • BMW
  • Mini
  • Hyundai
 2. Aanbieders die de kosten een beetje verstoppen, zoals
  • XLEasy (moet worden uitgeklapt)
  • Renault (in de voorwaarden)
  • Leaseplan, ANWB en HEMA (in de FAQ, je krijgt automatische een grotere kilometerbundel voor de gehele looptijd)
  • Yourlease
 3. Aanbieders die de kosten tonen als onderdeel van het online rekenvoorbeeld:

Je begrijpt dat wij fan zijn van de 3e categorie, de kosten voor een extra kilometer moeten een integraal onderdeel zijn van jouw keuze voor een bepaald contract. Wat opvalt is dat de meeste partijen in categorie 3 pure leasemaatschappijen zijn en in categorie 1 voornamelijk importeurs van automerken. Bovendien maakt het ook niet uit of een aanbieder een keurmerk heeft, want in categorie 1 en 2 zitten meerdere partijen mét een keurmerk. Wij pleiten daarom voor meer transparantie en roepen alle aanbieders met name in categorie 1, maar ook in 2 op om de prijzen voor extra kilometers duidelijk naast het online rekenvoorbeeld te tonen. Dit kan niet ingewikkeld zijn. Op deze manier kunnen wij deze kosten ook opnemen in onze vergelijker…

Update 4 januari 2019: Vanmorgen waren we blij om te zien dat Volkswagen (Seat, Skoda en Audi) haar site heeft aangepast en nu ook de kosten voor extra kilometers duidelijk weergeeft. Hopelijk volgen de anderen nu ook snel.

Foto: Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *