Geplaatst op Geef een reactie

Net je rijbewijs? Koop je een auto of toch private lease?

Net je rijbewijs kopen of private lease?

Als je net je rijbewijs behaald hebt, wil je zeker de wijde wereld verkennen en gebruik maken van je met bloed, zweet en tranen behaalde roze pasje. Er moet dus een auto komen (en snel een beetje!). Je kunt de auto van je ouders, vriend of vriendin lenen, maar liever heb je zelf een auto voor werk of studie. Koop je een auto of ga je toch voor private lease? E een auto leasen als 18 jarige, is dat mogelijk? Je hebt meerdere opties:

  1. Oud barrel
  2. Jonge tweedehands
  3. Nieuwe auto
  4. Private lease

Oud barrel

De verhalen over dat oude koekblik dat je voor een paar honderd Euro hebt gekocht, net door de APK kwam en nooit wilde starten doen het later erg goed op verjaardagen of in de kroeg. Ook kun je geweldige roadtrips maken met oude barrels (zie onze foto bij dit artikel), maar het liefste heb je natuurlijk een betrouwbare en veilige auto waar je op kunt vertrouwen. Je hebt immers je erg je best gedaan om je rijbewijs te halen en wilt er ook serieus gebruik van gaan maken.

De reden om een oud barrel te kopen is de lage aanschaf. Deze lage aanschaf heeft echter ook nadelen, want met name de betrouwbaarheid bij oude auto’s is een puntje door achterstallig onderhoud. Op zich is dit niet zo heel erg, want als je auto stuk is sleep je deze naar de sloop en koop je een ander barrel. Dit wordt lastiger als je op je auto moet kunnen vertrouwen en op tijd op je werk, stage of bij je studie moet zijn. Een ander nadeel is dat de veiligheidsvoorzieningen van oudere (kleine) auto’s ook oud zijn.

Jonge tweedehands

Wil je meer betrouwbaarheid en modernere veiligheid, dan is een jonge tweedehandsauto een prima optie. Optionele garantie biedt je extra zekerheid voor probleemloze kilometers. Veel merken en garages bieden bovendien pechhulp indien je de auto daar laat onderhouden. Nadelen zijn er ook, een jonge tweedehands kost geld, een beetje auto van 5-8 jaar oud kost je al snel EUR 5000 – EUR 10.000. Zeker kleine auto’s worden maar langzaam goedkoper als ze ouder worden en een grotere auto (die sneller zakken in prijs) heeft weer hogere onderhouds- en verzekeringskosten.

Nieuwe auto

Dit willen we stiekem allemaal wel, de luxe van nieuw. Met garantie en jaren zonder gezeur met onderhoud of onverwachte reparaties. Maar zoals met alle luxe, kost dit geld. Een kleine auto, zoals de Citroën C1 of Peugeot 108 kost al snel meer dan EUR 11.000. Dat moet je maar net hebben liggen of je kunt dit lenen. En als je het al hebt kun je het niet meer aan iets anders uitgeven, zoals een eigen huis of vakantie (met diezelfde auto).

Private lease en net je rijbewijs?

Tja, Autotips.nl is gespecialiseerd in private lease, dus deze optie kan ook in dit blog niet ontbreken. Net je rijbewijs, ook dan kun je met private lease een nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand (let op: een oud barrel of jonge tweedehands zijn per maand mogelijk goedkoper). Heb je iets te besteden, wil je betrouwbaar, modern en veilig, dan kun je private lease zeker overwegen. Private lease lost namelijk een probleem op dat je hebt met een eigen auto, de verzekering. Net je rijbewijs? Private lease is dan zeker een optie. Een auto leasen is ook voor een 18 jarige mogelijk.

Als je jong bent en/of net je rijbewijs hebt, dan is het verzekeren van een eigen auto kostbaar. Bij private lease betaal je echter één bedrag per maand, dit is inclusief verzekering en onderhoud. Sommige leasemaatschappijen berekenen een opslag voor jonge of onervaren bestuurders of er geldt een minimum leeftijd. Er zijn echter meerdere leasemaatschappijen die dit niet doen, zoals Athlon en Lease’m. Volkswagen en Seat benoemen dat ook 17-jarige bestuurders met een 2todrive rijbewijs in de private lease auto mogen rijden, maar berekenen een wel opslag indien de contracthouder jonger is dan 24 jaar. De voorwaarden en mogelijkheden verschillen echter per maatschappij, gebruik daarom onze voorwaardenvergelijker om deze verschillen te bestuderen. Een auto leasen als 18 jarige, het kan!

Tot slot biedt private lease ook als voordeel dat vrijwel iedereen met een geldig rijbewijs erin mag rijden. Heb je een gezinslid dat net zijn of haar rijbewijs heeft behaald, dan kunnen zij in jouw private lease auto rijden. Aandachtspuntje hierbij is het aantal schades per jaar, sommige maatschappijen berekenen een hoger eigen risico indien er meerdere schades per jaar met jouw private lease auto worden gereden.

Wil je weten wat een eigen auto kost? Gebruik dan onze rekenhulp om de verschillen in kosten tussen een eigen auto en private lease te berekenen.

Foto – Eigen werk: Sneeuwkettingen onder ons barrel tijdens de Carbagerun wintereditie 2017 ergens in Noorwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *