Geplaatst op Geef een reactie

Overwegingen bij het afsluiten van een autolening

Afsluiten autolening

Het afsluiten van een autolening voor de aanschaf van een andere auto is doodnormaal. Voor het vinden van een autolening kun je onze vergelijker gebruiken. Hieronder geven we je een aantal belangrijke overwegingen bij het afsluiten van een autolening:

 1. Kosten: Voor een lening betaal je rente, het volledige bedrag dien je weer aan de bank terug te betalen. Dit kost geld, want de schoorsteen bij bank moet ook ergens van roken. Leen je niet, dan bespaar je het bedrag aan rente, hoe laag ook, maand na maand uit. EUR 100 structureel per maand besparen op een lening lijkt niet veel, maar dit levert je EUR 1.200 per jaar en EUR 12.000 per 10 jaar op. Vergeet ook niet dat je bovenop de kosten voor een lening ook ruimte houdt voor onderhoud en brandstof / elektriciteit.
 2. Hoogte van de lening: Hoe meer je leent, hoe meer je aan de bank betaalt. Het is cliché, maar je hebt zelf een paar opties om het leenbedrag te verlagen (en wellicht zijn er in jouw situatie nog meer mogelijkheden te bedenken):
  Gebruik spaargeld – Je kunt je spaargeld maar één keer uitgeven, dat klopt. Maar met een lening geef je in feite toekomstig spaargeld nu al uit en voor deze ‘dienst’ betaal je vervolgens rente.
 3. Kies een goedkopere auto: Wellicht kun je een goed model vinden van een jaartje ouder, een uitvoering met iets minder opties, minder zware motor of een goedkoper model/merk.
  Doorrijden met je oude auto en nog even sparen – Als je nog een jaartje doorspaart kun je volgend jaar een auto kopen met een lagere lening of deze misschien wel contant betalen. Hierdoor ben je goedkoper uit en heb je ruimte om te sparen voor de volgende auto over een jaar of 5.
 4. Ondernemers: Voor zakelijke rijders kan het interessant zijn om een auto te financiering in plaats van contant te betalen in verband met de cashflow. Stem af met jouw accountant wat voor jou de beste keus is.
 5. Looptijd: Hoe sneller je de lening terugbetaalt, hoe minder rente je over de totale looptijd hoeft te betalen en hoe goedkoper de lening in totaal is. Wel wordt het maandbedrag hoger naarmate de looptijd korter is, want je lost immers sneller af. Ook is het van belang om bij de looptijd en aflossing rekening te houden met de afschrijving van jouw nieuwe auto en hoe lang je er in wilt rijden, want het is erg vervelend om nog een lening te moeten afbetalen terwijl je de auto al verkocht hebt.
 6. Autoverzekering: Hou er bij het kiezen van een autoverzekering rekening mee dat je (een deel) van de aanschaf van de auto geleend hebt. Rij je de zelf auto total loss en heb je eigen schade niet verzekerd, dan blijf je met de lening zitten terwijl je de auto niet meer hebt. Waarschijnlijk heb je ook een vervangende auto nodig en moet je hier wéér een lening voor afsluiten. Op deze manier ga je lening op lening opstapelen.
 7. Voorwaarden: Lees de voorwaarden van de autolening goed door voordat je deze gaat afsluiten en bepaal of je hiermee uit de voeten kunt. Meestal is het zo dat een scherpe rente betekent dat de voorwaarden ook wat strakker zijn. Mag je bijvoorbeeld tussentijds zonder kosten meer aflossen als je een meevaller hebt? Is de rente aantrekkelijk en hoe lang staat de rente vast? Zijn er andere kosten? Moet je betalen voor een wijziging in het contract? Is mijn auto een onderpand voor de lening? Hoe lang staat de rente vast en kan ik een stijging dragen? Blijft de schuld staan bij overlijden? Welke kleine lettertjes zijn er? Zijn er andere zaken die voor jou belangrijk zijn?
 8. Hypotheek: Een autolening heeft invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Doordat banken bij aanvraag naar jouw maandlasten kijken en de rente van een autolening hoger is dan een hypothecaire lening voor een huis, neemt een autolening een naar verhouding grote hap uit jouw maximale hypotheek. Ben je van plan een huis te kopen? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een autolening.
 9. BKR: Een autolening wordt bij BKR geregistreerd. Ook wordt jouw financieringsverleden bij BKR getoetst zodra je een lening aanvraagt. Indien je problemen hebt met betalen, kan het voorkomen dat je een melding krijgt bij BKR, dit kan toekomstige financieringsaanvragen beïnvloeden.
 10. Onderhoudskosten: Houd er rekening dat onderhoudskosten bovenop de kosten voor een lening komen. Voor een middenklasse auto is dit al snel EUR 1000 per jaar, ongepland onderhoud komt hier nog bovenop. Wil je jezelf dwingen om geld apart te zetten? Sluit dan een aparte spaarrekening af en maak hier maandelijks geld naartoe over.

Let op: Dit overzicht is niet uitputtend en niet bedoeld als persoonlijk advies. In jouw situatie kunnen er meer overwegingen bij het kiezen van een autolening spelen, denk hier goed over na voordat je een autolening aanvraagt en vraag een adviseur indien je er niet uitkomt.

Advieskosten

Wanneer je een autolening zonder advies gaat afsluiten, betaal je geen advieskosten. Een veel gebruikte truc is om je (ongevraagd) verzekeringsadvies te geven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft de volgende waarschuwing: ‘Let heel goed op de kosten. Vraag altijd eerst of de adviseur iets rekent, en waarvoor dat is. Het kan namelijk gebeuren dat je moet betalen omdat je (ongevraagd) verzekeringsadvies krijgt. Laat je alleen adviseren over verzekeringen als je daar echt behoefte aan hebt. Wees kritisch over de hoogte van de kosten en betaal sowieso niet voor de bemiddeling bij de lening’.

Wat kan ik lenen?

Het Nibud biedt veel informatie over verstandig lenen, ook voor het beantwoorden van de vraag ‘wat kan ik lenen?’. Neem de tijd en lees de tips goed door. De aanbieders in onze vergelijker bepalen hoeveel u maximaal kunt lenen. Stel jezelf hierbij ook altijd de vraag hoeveel u maximaal wilt lenen en kijk vooruit. Heeft u op korte termijn plannen die van invloed zijn op uw inkomen, houd hier dan rekening mee bij het bepalen van de hoogte van uw lening.

Foto – Pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *