Geplaatst op Geef een reactie

Kosten private lease elektrisch

private lease elektrisch

Afgelopen week was er een bericht van de ANWB dat met name consumenten nog niet erg geïnteresseerd zijn in private lease elektrisch rijden vanwege de hoge aanschaf en de beperkte actieradius (het rijbereik). De overstap naar elektrisch rijden en op waterstof is vanwege het milieu erg belangrijk, daarom besteden we in dit blog aandacht aan de te verwachten kosten van een private lease elektrische auto.

 

Kosten elektrische auto

Bij Autotips.nl kunnen we de actieradius van een auto niet wijzigen, wel hebben we goed zicht op wat een (elektrische) auto kost per maand via private lease. In onze private lease vergelijker zitten meerdere auto’s via private lease elektrisch. In onderstaande tabel hebben we uiteengezet wat deze verschillende modellen via private lease elektrisch kosten per maand:

 

Model Geschat rijbereik
Prijs per maand (48/10.000)
Officieel verbruik per 100km
Totale elektriciteitskosten per maand
BMW i3 235 km EUR 619 16,1 KWh EUR 40
Hyundai Kona Electric 400 km EUR 595 16,0 KWh EUR 40
Smart ForFour electric drive 90 km EUR 309 18.6 KWh EUR 47
Nissan Leaf 230 km EUR 429 16,5 KWh EUR 41
Hyundai Ioniq 195 km EUR 507 14,4 KWh EUR 36
Volkswagen e-Golf 190 km EUR 558 16,8 KWh EUR 42

Bronnen: EVdatabase.nl, Flowcharging.nl (tarief EUR 0,30 per KWh), alle genoemde bedragen gelden op 24-12-2018

 

Kosten benzine auto

Ter vergelijking, een klassieke auto op benzine kost het volgende (let op, het werkelijke verbruik en daarmee de maandelijkse kosten liggen meestal hoger):

 

Model Geschat rijbereik Prijs per maand (48/10.000) Officieel verbruik per 100km Kosten brandstof per maand (bij EUR 1,60 per liter)
Volkswagen Golf >600 km EUR 365 4,8 ltr/100km EUR 64

 

Conclusie

Uit bovenstaande tabellen blijkt dat auto’s via private lease elektrisch, zoals verwacht, duurder zijn in het gebruik dan een normale benzineauto en dat het rijbereik soms (zeer) beperkt is. Er zijn echter positieve uitschieters zoals de nieuwe Hyundai Kona electric, terwijl het rijbereik van bijvoorbeeld een Smart ForFour electric drive nauwelijks genoeg is voor een enkeltje naar oma in het weekend. Gelukkig ontwikkelt het rijbereik zich sterk.

Het prijsverschil valt in de praktijk mee. Een e-Golf is circa EUR 200 per maand duurder dan een gewone Golf, dit is (op dit moment) nog de prijs die je betaalt voor een schoner milieu en onafhankelijkheid van dubieuze oliestaten. Zo bezien valt de meerprijs eigenlijk wel mee. Als je er negatief naar kijkt kun je ook concluderen dan een elektrische Golf 50% duurder is dan een gewone uitvoering. Je rijdt dan overigens wel in de auto van de toekomst, die er helaas wel hetzelfde uitziet als de simpele benzine-uitvoering. Overigens wordt het prijsverschil wel kleiner als je meer rijdt, doordat benzine duurder is dan elektriciteit.

Op basis van de statistieken op onze website kunnen we helaas alleen maar bevestigen dat elektrische auto’s voor private lease nog niet heel populair zijn. Er wordt nog niet veel op onze site gezocht naar private lease elektrisch. Van de populaire modellen, zoals de Kia Rio en Peugeot 108 is bovendien nog geen elektrische versie beschikbaar. Met dit blog willen we inzichtelijk maken wat de meerprijs is voor elektrisch rijden en je uitdagen om voor je volgende auto toch elektrisch te overwegen.

Autotips.nl helpt je private lease te vergelijken

We maken het eenvoudig voor je, zijn onafhankelijk en vergelijken meer dan andere sites. Klik op onderstaande knop om naar de vergelijker te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *