Geplaatst op Geef een reactie

Private lease wel of niet flex?

private lease flex

Op de radio en televisie wordt vaak reclame gemaakt voor private lease inclusief een ‘flex’ optie. Dit is een optie waarbij je met welke reden dan ook jouw private lease auto in kunt leveren zonder extra kosten. Dat klinkt aantrekkelijk en geeft ook zeker vrijheid. Wat er ook gebeurt de komende jaren, je kunt de private lease auto altijd weer inleveren. Maar wanneer kies je voor deze optie?

Private lease flex

De private lease flex optie kost bij Toyota, een partij die hier veel reclame mee maakt, bij de nieuwe Corolla EUR 35 extra per maand. Ook het autocollectief van de Consumentenbond biedt deze optie, voor bijvoorbeeld een Ford Fiësta kost dit EUR 20 per maand. Grofweg komt dit neer op ongeveer 10% – 15% van het maandbedrag. Hiermee is het een dure optie, die vergelijkbaar is met de meerprijs van een contract met een 12 maanden kortere looptijd.

Er is nog een ander alternatief als je niet precies weet hoe lang je de auto wilt / kunt rijden, namelijk de auto eerder inleveren en een vergoeding / boete betalen. Iedere leasemaatschappij hanteert een andere berekening voor deze vergoeding, de berekening is echter wel vergelijkbaar. Athlon vraagt bijvoorbeeld 50% van het nog te betalen maandtermijnen, Volkswagen is iets goedkoper en vraagt 40% van de nog te betalen maandtermijnen. Deze vergoeding kan met 50% van de maandtermijnen wel tot EUR 1000 – EUR 2000 oplopen, afhankelijk van jouw maandtermijn. Bij beiden is de maximale vergoeding wel begrensd door het bedrag dat je had moeten betalen wanneer je bij het afsluiten van het contract direct een kortere looptijd had gekozen. Overigens betaal je bij beide leasemaatschappijen het eerste jaar 100% van de maandtermijnen. Maar wacht even… dus wanneer je het contract eerder opzegt, betaal je nooit meer dan wanneer je direct de juiste keuze had gemaakt!?

Wanneer kies je dan voor 1) de flex optie, 2) de kortere looptijd of 3) koop je het contract af als je eerder van je leaseauto af wilt? Wanneer je twijfelt tussen optie 2 en 3, dan betaal je bij optie 3 nooit méér dan optie 2. Maar je hebt wel kans dat je mínder betaalt. Wanneer je optie 1 en 3 dan vergelijkt, dan betaal je ook hier bij optie 3 (waarschijnlijk) nooit méér. Hier is een slag om de arm van toepassing, omdat de flex-optie niet precies hetzelfde kost als een kortere looptijd. Bij zowel de flex (1) als de kortere looptijd (2) weet je wel zeker dat je betaalt voor de (dure) optie om de auto eerder in te kunnen leveren.

Wanneer je opziet tegen de hoge vergoeding in 1 keer die je mogelijk bij optie 3 moet betalen, dan is dit een reden om voor de private lease flex optie of een kortere looptijd te gaan. Is er een kans dat je de auto onverhoopt in het eerste jaar weer wilt inleveren, dan is de flex-optie duidelijk de beste optie. Anders betaal je het eerste jaar altijd 100% van de maandtermijnen.

Conclusie

Wanneer je opziet tegen de hoge vergoeding in 1 keer die je mogelijk bij optie 3 moet betalen, dan is dit een reden om voor private lease flex optie of een kortere looptijd te gaan. Is er een kans dat je de auto onverhoopt in het eerste jaar weer wilt inleveren, dan is de flex-optie duidelijk de beste optie. Anders betaal je het eerste jaar altijd 100% van de maandtermijnen.

Hoewel de private lease flex optie aantrekkelijk klinkt, is dit een relatief dure optie. Wanneer je een langere looptijd kiest, dan heb je de kans dat je uiteindelijk minder betaalt dan bij de flex-optie, ook wanneer je de auto eerder inlevert en hiervoor vergoeding moet betalen. Je moet op dat moment wel het extra gevraagde bedrag kunnen betalen. Private lease wel of niet met de optie flex? Met de keuze voor een langere looptijd en accepteren dat je een vergoeding moet betalen ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *