private lease voorwaarden

Private lease voorwaarden: hier moet je op letten

Goede private lease voorwaarden zijn minstens zo belangrijk als een lage prijs per maand, zo voorkom je dat je later tegen hoge kosten aanloopt. Met onderstaande tabel vergelijk je de bij ons aangesloten aanbieders.

Ga je private leasen? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle private lease voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten wat de kosten zijn als je het leasecontract voor het einde van de looptijd wilt beëindigen. Of wat er gebeurt als je meer kilometers hebt gereden dan in jouw contract is opgenomen. Benieuwd op welke private lease voorwaarden je nog meer allemaal moet letten? Wij vertellen het je.

Contract vroegtijdig beëindigen? Let hierop

Voordat je begint met private lease, is het goed om bekend te zijn met de voorwaarden. Zeker als het gaat om het verbreken van het contract. Een private lease contract kun je namelijk niet zomaar verbreken. Dat kost geld, en veel ook. Goed om te weten: er is afgesproken dat de opzegvergoeding niet meer mag zijn dan het verschil tussen de termijnbedragen die zijn betaald en de termijnbedragen zoals die geweest zouden zijn bij de kortere looptijd.

Kun je het termijnbedrag niet meer betalen, omdat je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent geraakt, in scheiding ligt of omdat je overleden bent? Dan wordt een redelijke regeling getroffen. Hiervoor moet jij of je nabestaande contact opnemen met je huidige leasemaatschappij.

Het termijnbedrag kan in sommige gevallen veranderen

Ben je akkoord gegaan met het maandelijkse leasebedrag? Dan is het goed om te weten dat de leasemaatschappij het termijnbedrag in sommige gevallen nog mag wijzigen. Bijvoorbeeld als na ondertekening van het contract belastingen of heffingen veranderen die van toepassing zijn op het bezit of gebruik van het voertuig. Denk hierbij aan motorrijtuigenbelasting, de btw en assurantiebelasting.

Ook mag de leasemaatschappij het bedrag verhogen als na ondertekening van het leasecontract nieuwe belastingen of heffingen in verband met het bezit of het gebruik van de auto worden ingevoerd. Stijgt de aanschafprijs van de auto tussen de ondertekening van het contract en de aflevering van het voertuig? Ook dan mag de leasemaatschappij het termijnbedrag nog wijzigen.

Private lease voorwaarden over kilometers

Deze voorwaarde spreekt voor zich, maar toch is het goed om te weten. Rijd je meer kilometers dan afgesproken in het leasecontract? Dan betaal je een aanvullend bedrag per kilometer. Dat bedrag wordt berekend door het aantal meerkilometers met de meerkilometerprijs te vermenigvuldigen.

Ons advies? Je kunt beter iets te laag zitten met de kilometers en een beetje bijbetalen, dan iedere maand betalen voor kilometers die je niet rijdt. Wil je weten wat een extra kilometer buiten je bundel kost? Deze extra kosten kun je (indien gepubliceerd) terugvinden in onze private lease vergelijker.

Private lease voorwaarden over eigen risico bij schade

Heb je schade? In de private lease voorwaarden staat dat je bij elk schadegeval eerst een eigen risico betaalt. Je kunt de hoogte hiervan zelf bepalen bij het afsluiten van je contract. Maar let op: hoe lager het eigen risico, hoe hoger je maandlasten.

Daarnaast is het goed om na te gaan wie er in jouw private lease auto mag rijden en in welke landen je mag rijden. Kijk ook even goed na of jouw leasemaatschappij geen extra administratiekosten rekent voor bijvoorbeeld boetes.

Je krijgt een BKR-registratie

Een van de belangrijkste private lease voorwaarden is dat je een BKR-registratie krijgt. Wil je binnenkort een huis kopen? Houd er dan rekening mee dat als gevolg van private lease de maximale hoogte van een hypotheek lager is. Benieuwd wat de precieze invloed van de BKR-registratie is? Gebruik hiervoor onze rekenhulp.

Let op keurmerk private lease voorwaarden

Heeft jouw aanbieder een keurmerk (Keurmerk Private Lease of privateleaseOK)? Zo niet, let dan extra goed op de private lease voorwaarden. Deze zijn namelijk niet gestandaardiseerd. Hierdoor kunnen er voorwaarden in staan die niet gebruikelijk zijn.

Ben je van plan om een auto te leasen? Met onze checklist voor private lease helpen we je belangrijke private lease voorwaarden uit een contract inzichtelijk te maken. Het gebruik van onze checklist is kosteloos.

Ben je van plan om een auto te leasen? Met onze checklist voor private lease helpen we je belangrijke private lease voorwaarden uit een contract inzichtelijk te maken. Het gebruik van onze checklist is kosteloos

Foto – Motor Verso (via Flickr.com), CC BY 2.0, Neatly lined up cars. Volkswagen up! GTI