private lease eigen risico

Eigen risico bij private lease

Vrijwel alle private lease aanbieders voldoen aan een keurmerk. Zoals we in een eerder blog al geschreven hebben, wil dit echter niet zeggen dat alle voorwaarden hetzelfde zijn!

Dezelfde algemene voorwaarden, andere aanvullende voorwaarden

Veel aanbieder voldoen aan de criteria van het Keurmerk Private Lease. Op zich is dit positief, want dit maakt dat de voorwaarden van de private lease aanbieders dezelfde structuur hebben, leesbaar zijn en dat alle gangbare onderwerpen in de voorwaarden zijn opgenomen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor kleine lettertjes achteraf. Het keurmerk vormt een ondergrens voor de kwaliteit van de algemene voorwaarden. Het venijn zit echter in de algemene voorwaarden, waarin een individuele leasemaatschappij de afwijkingen of verdieping regelt ten opzichten van de algemene voorwaarden van het Keurmerk.

Hoe zit het bijvoorbeeld met het eigen risico bij private lease?

Als er één onderwerp is die geregeld wordt in de aanvullende voorwaarden per aanbieder, dan is dat het eigen risico. Dit is op zich ook logisch, met het eigen risico wordt namelijk de hoogte van het private lease maandbedrag beïnvloed. Immers, hoe lager het eigen risico, hoe hoger het maandbedrag. Bij een lager eigen risico moet de verzekeringsmaatschappij namelijk meer en vaker uitkeren. Dit vertaalt zich in een hogere verzekeringspremie van de auto. Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je in geval van een schade zelf vaker een hoger bedrag. Hierdoor is de verzekeringspremie van de auto net als bij iedere verzekering lager en daarmee het private lease bedrag ook.

In onderstaande vergelijker staan de mogelijkheden voor het eigen risico voor de bij ons aangesloten leasemaatschappijen. Naast het normale eigen risico geldt er meestal ook een eigen risico voor het vervangen van een voorruit. Wijzig de filter om het eigen risico voor het vervangen van een voorruit te zien.

Mogelijkheid tot het verlagen van het eigen risico

Bij enkele leasemaatschappijen is het mogelijk om als optie het eigen risico te verlagen. Hiervoor geldt vervolgens een meerprijs. Met een laag eigen risico rij je wel lekker onbezorgd rond, want als er dan een keer iets gebeurd, dan hoef jij weinig eigen risico te betalen!

Weinig schades? Kies een hoog eigen risico!

Rij je nooit zelf schades en kun je een klein spaarpotje aanleggen? Kies dan een hoog eigen risico, dit is namelijk goedkoper. Als je een keer zelf een schade hebt gereden en het eigen risico moet betalen, betaal je weliswaar een hoog bedrag, maar (net als bij iedere verzekering) is de maandpremie lager. En dat jaar in, jaar uit. De besparing is bij weinig schades daardoor al snel groter dan wanneer je een keer toch het eigen risico moet betalen.

Verhoogd eigen risico voor private lease bij meerdere schades

Rij je regelmatig een zelf deukje, dan is het verhoogde eigen risico bij meerdere schades een punt om op te letten. Veel lease maatschappijen hanteren namelijk een verhoogd eigen risico bij meerdere schades in een jaar. Hoe dit wordt toegepast, verschilt per aanbieder. Bij Athlon geldt het verhoogde eigen risico, wanneer dit eenmaal is ingegaan tot het einde van het contract. Andere leasemaatschappijen kennen enkel een verhoogd eigen risico in het jaar waarin je veel schades hebt gereden. Overigens geldt het eigen risico alleen voor WA-schades, dus schades die je zelf hebt veroorzaakt. Wordt jij (vaak) aangereden, dan is er geen reden tot paniek. Deze kosten en het eigen risico zijn voor de tegenpartij.