private lease registratie bij BKR

Private lease en BKR registratie

Bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel worden alle gangbare kredieten in een openbare database geregistreerd, zoals persoonlijke leningen, credit cards en ook private lease wordt bij BKR geregistreerd. In onderstaande voorwaarden vergelijker kun je vinden welke leasemaatschappijen samenwerken met BKR.

BKR toetsing

Allereerst is er de BKR toetsing van een private lease aanvraag. Bij aanvraag van jouw private lease auto toetst de leasemaatschappij bij BKR welke overige kredieten je hebt lopen en bepaalt mede op basis hiervan of je de auto van jouw keuze met jouw huidige inkomen kunt betalen.

Private lease en BKR registratie

Zodra je de leaseauto hebt aangeschaft, registreren de meeste leasemaatschappijen een gedeelte van het private lease contract bij BKR. De gangbare regel is dat 65% van de waarde van het contract wordt gezien als een lening. Dit is het deel dat meetelt in jouw maximale lening, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Het overige deel wordt gezien als kosten voor onderhoud, belasting en verzekering. Dit deel wordt niet geregistreerd en wordt gezien als normale verbruikskosten. Als je van plan bent een huis te kopen met een hypotheek, dan is het goed om te weten dat een private lease auto relatief zwaar meetelt in de berekening voor een maximale hypotheek. Dit komt omdat private lease lijkt op een persoonlijke lening, hiervan zijn de maandlasten hoger dan van een hypotheek en juist de maximale maandlasten zijn bepalend bij het vaststellen hoeveel je maximaal kunt lenen. Wil je weten hoe groot de invloed is van private lease op jouw maximale hypotheek? Gebruik dan onze rekenhulp.

Private lease zonder BKR

Er zijn leasemaatschappijen die de private lease auto niet registreren bij BKR. Dit betekent dat andere banken en kredietverstrekkers niet zomaar kunnen achterhalen dat je een private lease auto hebt en dit contract dus niet mee kunnen nemen in de berekening van jouw maximale lening. Tenzij je dit zelf meldt natuurlijk. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar wees er voorzichtig mee. Voor je het weet heb je te veel leningen en kom je van de regen in de drup. De regels voor een maximale lening zijn bedoeld om jou te beschermen tegen overkreditering.

Foto – Pixabay.com: link