Geplaatst op Geef een reactie

Private lease met 2 personen op het contract? Denk na over de consequenties bij overlijden!

Private lease met 2 personen op het contract

Stel dat je samenwoont of zelfs getrouwd bent, een goede baan met auto hebt en jouw partner heeft een mooie private lease auto uitgezocht met onze vergelijker. Bij het aanvragen word jij, om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld omdat jouw inkomen nodig is om het contract rond te krijgen), gevraagd om mee te tekenen op het contract. Je gunt jouw partner natuurlijk de auto en tekent meteen voor private lease met 2 personen op het contract en vervolgens staat een paar weken later de spiksplinternieuwe private lease auto voor de deur.

Maar dan… halverwege het private lease contract slaat het noodlot toe en komt jouw partner te overlijden. Dit is verschrikkelijk natuurlijk en iets waar je niet aan wilt denken. Maar in het geval van een private lease contract waarbij 2 personen getekend hebben, is dit helaas wel iets waar je vooraf bij stil dient te staan. Jij hebt in deze situatie al een auto en je wilt van de private lease auto af, maar het contract is pas halverwege. Wat nu?

Voorwaarden verschillen per aanbieder

Veel private lease aanbieders hanteren de standaard voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Zonder aanvullende voorwaarden die de standaard voorwaarden vervangen, is met deze voorwaarden het volgende van toepassing bij het overlijden van één van de twee contractanten:

Als het leasecontract is ondertekend door twee personen en de andere persoon niet is overleden, kan de leaseovereenkomst niet wegens uw overlijden worden opgezegd. De andere persoon wordt dan de enige contractspartner.’

Hoewel de soep misschien niet zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend, betekent bovenstaande dat de achtergebleven partner het contract moet uitdienen. Er zijn natuurlijk talloze situaties denkbaar waarbij dit niet wenselijk is, zoals bovengenoemde situatie waarbij de achterblijvende partner al een auto heeft of omdat je emotioneel niet wilt dat de auto van jouw partner voor de deur blijft staan.

Sommige private lease maatschappijen die ook de voorwaarden van het keurmerk hanteren, verbeteren de voorwaarden in een addendum met aanvullende voorwaarden, zoals Frieslandlease:

Ook als het Leasecontract is ondertekend door twee personen en de andere persoon is niet overleden, kan de Leaseovereenkomst wegens uw overlijden direct worden opgezegd. Dit is een verbeterde afwijking van de Algemene Voorwaarden.’

Deze aanvullende voorwaarde is natuurlijk erg plezierig in de trieste situatie waarin u of uw partner overlijdt, maar dit is zeker geen gangbare voorwaarde!

Volkswagen en Seat hebben de voorwaarden ook verbeterd:

‘In het geval dat de private leaseovereenkomst door twee of méér personen aangegaan is, gaat deze bij overlijden van een van die personen automatisch over op de overige personen. Wanneer er in deze situatie niet meer aan de betalingsverplichting kan worden voldaan, bestaat de mogelijkheid om het contract kosteloos vroegtijdig te beëindigen. In dit geval zullen wij aan de hand van de gewijzigde financiële situatie beoordelen of de private leaseprijs niet meer betaald kan worden. Het contract kan dan kosteloos worden beëindigd.’

Ook bij de ANWB mag je het contract opzeggen indien één van de twee contractanten komt te overlijden.

Andere partijen, zoals Athlon en Lease’m, bieden kosteloos opzeggen als extra optie aan. Meestal mag je met deze optie ook kosteloos opzeggen indien je gaat scheiden of buiten jouw schuld om werkloos wordt.

Niet meetekenen indien er geen noodzaak is

Private lease wordt niet gezien als een overeenkomst met een hoger risico. Dit betekent dat iedereen privé en zelfstandig een contract kan afsluiten, ook als je getrouwd bent of met een partner samenleeft. Als er dus geen noodzaak is voor private lease met 2 personen op het contract, doe dit dan bij voorkeur ook niet.

Tenslotte

Probeer meetekenen te voorkomen als dat niet noodzakelijk is. Is het in jouw situatie wel nodig, zoek dan een aanbieder uit met voorwaarden die bij jouw situatie passen. In het noodlottige geval van overlijden van 1 van de 2 contactanten wil je simpelweg de keuze hebben wat jij of je nabestaanden doen met de private lease auto. Ook al is dit misschien per maand niet de goedkoopste aanbieder.

Gebruik in onze checklist. Deze bevat het kopje ‘overlijden’, zodat je wordt geattendeerd om na te denken over deze situatie. Sluit je een contract af met één persoon of wil je in de auto blijven rijden na overlijden van je partner, dan speelt bovenstaande situatie niet. Eigenlijk alle voorwaarden die wij hebben gelezen, bieden ontbinding van het contract aan in het geval van overlijden. Hoewel dit logisch is, is het toch goed om dit vooraf even te checken voordat je tekent. Grootmoeders wijsheid: ‘maak in goede tijden afspraken voor slechte tijden’.

Nieuw: gebruik onze voorwaarden vergelijker om te zien welke voorwaarden de bij ons aangesloten leasemaatschappijen hanteren bij overlijden.

Foto: Pexels.com (link)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *