Geplaatst op Geef een reactie

Heeft private lease onverwachte verrassingen?

private lease verrassingen

Over de voor- en nadelen van private lease hebben we eerder een blog geschreven. De conclusie hierbij is dat private lease vooral luxe en gemak zonder verrassingen biedt, maar niet per se goedkoper is dan een eigen auto. Toch blijkt uit reacties op onze site dat niet iedereen overtuigd is van dit laatste, geen verrassingen. Nieuwe financiële producten hebben een slechte naam, denk aan de woekerpolissen of aandelenlease. Zijn er onverwachte verrassingen bij private lease of is dit een product dat je met gerust hart kunt afsluiten?

Dat private lease niet voor iedereen geschikt is, hebben we in ons blog reeds aangestipt. Toch nog even in het kort. Heb je eigen geld, ben je niet bang voor een onverwachte reparatie of zoek je een snelle uitvoering, dan ben je waarschijnlijk beter af met een eigen (tweedehands) auto. Is een auto noodzakelijk (maar comfortabel) vervoer, wil je een nieuwe auto of gewoon geen onverwachte kosten, dan is private lease misschien wel wat voor jou.

Goed om eerst vast te stellen wat belangrijke redenen zijn waarom de woekerpolis en aandelenlease niet leverden wat velen ervan verwachtten*:

 1. Er worden mooie rendementen voorgesteld, terwijl het rendement in de praktijk tegenviel of zelfs negatief is
 2. Een groot deel van de inleg gaat op aan ‘administratiekosten’, zoals premies voor verzekeringen en de adviseur
 3. Er wordt niet actief gewaarschuwd dat het beoogde doel met de polis niet gehaald wordt
 4. Je kunt onverwacht met een schuld blijven zitten
 5. De producten zijn zo ingewikkeld dat ze moeilijk te begrijpen zijn

Omdat deze oorzaken voor tegenvallers niet zomaar op private lease zijn toe te passen, heb ik een vrije vertaling gemaakt om private lease op te toetsen op verrassingen die ik één voor één zal behandelen:

 1. Naast het maandbedrag, kosten voor brandstof en eigen risico voor schades krijg je toch een onverwachte rekening gepresenteerd
 2. Er wordt niet actief gewaarschuwd voor het overschrijden van de verwachte kilometers binnen het contract
 3. De productvoorwaarden zijn ingewikkeld

Uitgangspunt hierbij zijn private lease aanbieders die aangesloten zijn bij het keurmerk private lease, zoals Privatelease.com.

Private lease verrassing 1: Onverwachte kosten

Simpel gezegd bestaat een private lease maandbedrag uit 1) financieringskosten, 2) all-risk verzekering, 3) onderhoud, 4) pechhulp met vervangend vervoer, 5) belastingen en 6) bedrijfskosten. Deze kosten zitten in het maandbedrag dat je betaalt en zolang je binnen de afgesproken kilometers blijft zul je geen onverwachte kosten krijgen. Een uitzondering hierop vormt de verwachting van de leasemaatschappij dat je goed voor jouw private lease auto zult zorgen, bijvoorbeeld door regelmatig olie te pijlen, banden op spanning te houden, geen plankgas te geven bij een koude motor, op tijd onderhoud laat uitvoeren, maximaal 1 schade per jaar, de juiste brandstof tankt of niet rookt of natte honden meeneemt in de auto. Heb je een schade of reparatie die is terug te herleiden naar onfatsoenlijk gebruik van de auto, dan kun je hiervoor inderdaad een rekening gepresenteerd krijgen. Dit zijn immers kosten die je zelf veroorzaakt hebt en niet onder gewoon onderhoud vallen.

Een ander punt voor een verrassing bij private lease is de autoverzekering van een volgende auto. Huh?!? Een private lease auto is normaal gesproken all-risk verzekerd. Bij een schade betaal je hooguit het eigen risico en je auto is weer als nieuw. Ga er echter van uit dat een schade, net als bij een eigen auto, wel op jouw naam wordt geregistreerd. Zolang je in jouw private lease auto rijdt, merk je hier waarschijnlijk niets van. Pas wanneer je een volgende auto wilt verzekeren, zul je merken dat de schades van een private lease auto ten kosten gaan van jouw schadevrije jaren en dus de no-claim korting.

Private lease verrassing 2: Waarschuwen voor overschrijding van het aantal kilometers

De meeste auto’s zijn niet uitgerust met een actief volgsysteem waarmee de kilometerstand wordt bijgehouden en je een alert krijgt op je telefoon. De meeste private lease maatschappijen controleren jaarlijks de gereden kilometers en verrekenen dit met je. Zo wordt voorkomen dat je aan het einde ineens alle extra kilometers over het hele contract moet betalen. Dit wordt vaak gecombineerd met een verrekening over alle kilometers aan het einde van het contract, zodat je een jaar overschrijding compenseert met een jaar minder kilometers. Bij de meeste maatschappijen kun je ook jaarlijks de kilometers bijstellen, net als de belminuten van een telefoonabonnement. Wil je echt niet meer betalen, hou dan zelf de kilometers goed bij en plan ze in het jaar. Schrijf de kilometers op tijdens het tanken of per maand en reserveer extra kilometers wanneer je met de auto een lange rit gaat maken, zoals een vakantie. Gebruik ook onze rekenhulp om het aantal kilometers per jaar in te schatten.

Private lease verrassing 3: Ingewikkelde voorwaarden

Om rijders te beschermen is er een keurmerk voor private lease. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk is het vereist om ‘eerlijke voorwaarden’ op te stellen en deze te laten toetsen door de Consumentenbond. Dit betekent dat de Consumentenbond de voorwaarden heeft bekeken en vindt dat ze eerlijk (en duidelijk zijn) en geen private lease verrassingen bevatten:

 1. Het maandbedrag is echt vast, alleen wijzigingen in belastingen worden doorberekend
 2. Kilometers worden jaarlijks verrekend
 3. Er is een verrekening over alle kilometers aan het einde van het contract
 4. Er zijn geen buitensporige boetes bij contractbreuk (vanaf het tweede jaar)
 5. Kosteloze beëindiging bij overlijden
 6. De borgsom is maximaal 3 maandtermijnen
 7. Maximaal EUR 500 per schade (verdubbeling bij meerdere schades binnen een jaar)
 8. Een duidelijk proces voor schades aan het einde van het contract
 9. Beperkte kosten van schades aan het einde van het contract

Conlusie

Is private lease een nieuwe woekerpolis? Wanneer je een contract afsluit bij een organisatie die het keurmerk private lease heeft, is het antwoord hierop dat dit niet het geval is. Je hebt hierbij de geruststelling dat de Consumentenbond de voorwaarden beoordeeld heeft. Ja, er is nog steeds een kans dat je een onverwachte rekening gepresenteerd krijgt, maar hier heb je zelf invloed op. Indien je netjes omgaat met de auto, weinig schades rijdt en de gereden kilometers in de gaten houdt, is de kans op een vervelende verrassing achteraf erg klein. Ook is het goed om te weten dat je na het eerste jaar het contract meestal kunt afkopen. Indien een organisatie niet is aangesloten bij het keurmerk, wil dit niet zeggen dat de voorwaarden heel slecht zijn. Deze zijn alleen niet door de Consumentenbond beoordeeld, waardoor jouw eigen oordeel over de voorwaarden nog belangrijker is.

Is private lease iets voor jou? Start dan met oriënteren, bekijk onze selectie Youtube-video’s en kies de auto die bij je past.

*) Bron: woekerpolis.nl, wikipedia.nl, consumentenbond.nl, stichting keurmerk privatelease

Foto – Pixabay.com – link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *