Geplaatst op Geef een reactie

Private lease via importeur of leasemaatschappij?

private lease via importeur of leasemaatschappij

Als je op zoek bent naar een auto via private lease, dan valt op dat er twee types private lease aanbieders zijn:

  1. Importeur met de lokale dealers, zoals Volkswagen en Seat
  2. (Grote) leasemaatschappijen, zoals Athlon, Ikrij, Lease’m of privatelease.com

Stel je hebt jouw ideale auto gevonden, bijvoorbeeld een Volkswagen Polo, waarom zou je voor juist private lease via importeur of leasemaatschappij kiezen? Uiteraard is het altijd raadzaam om onze checklist te gebruiken voordat je een keuze maakt, maar er zijn een paar zaken die opvallen tussen deze twee typen aanbieders. We hebben er een wedstrijd van gemaakt.

Aanbod

Allereerst verschilt het aanbod. De lokale dealer biedt normaal gesproken alleen het aanbod aan dat door de eigen importeur wordt geleverd. In dit voorbeeld kun je bij Volkswagen alleen kiezen uit het Volkswagen-aanbod. Wel bieden de importeurs een rijk aanbod met verschillende uitvoeringen en kleuren, in dit voorbeeld kun je kiezen uit een Volkswagen Polo Trendline, Comfortline en Comfortline Business in meerdere kleuren. En indien een model niet online te vinden is, wordt de optie geboden om zelf jouw ideale auto samen te stellen. De leasemaatschappijen kopen vaak groot in om scherpe prijzen aan te kunnen bieden, hierdoor staat het aanbod meestal vast en heb je minder mogelijkheid om een bijzondere kleur of uitvoering te kiezen.

Private lease via importeur of leasemaatschappij? Het onderdeel ‘aanbod’ winnen de importeurs.

Onderhoud

Bij de importeur kun je ervan uitgaan dat je altijd terecht kunt bij de lokale dealer voor al het noodzakelijke onderhoud, of dit nu een winterbandenwissel, schade of oliebeurt is, de dealer staat voor je klaar. Leasemaatschappijen hebben geen eigen dealernetwerk en werken samen met verschillende specialistische partnerbedrijven. Per onderdeel bekijkt de leasemaatschappij welke partner de gevraagde reparatie het goedkoopst uit kan voeren. Hierdoor kan het zijn dat je voor een winterbandenwissel naar Kwikfit moet, voor de oliebeurt naar een generieke garage, voor garantie de merkdealer en voor schade naar een schadeherstelbedrijf. Met onze eigen Ford Focus van Leaseplan spreken we uit ervaring. Dit laatste is voor jou minder efficiënt, want je moet naar verschillende adressen voor een specifiek probleem. Overigens bieden de meeste leasemaatschappijen wel de mogelijkheid om alles bij jou in de buurt te regelen. privatelease.com biedt bovendien een gemakkelijke haal- en brengservice.

Private lease via importeur of leasemaatschappij? Het onderdeel ‘onderhoud’ winnen de importeurs.

Kosten extra kilometers

In ons blog over extra kilometers hebben we uitgezocht hoe het zit met de kosten voor extra kilometers. Dit zijn de kosten die je betaalt indien je meer kilometers rijdt dan je bundel. Hieruit blijkt dat aanbieders een tarief per kilometer rekenen die fors kunnen verschillen. Vergelijken loont in dit geval. Wat ook opvalt is dat de meeste importeurs deze kosten, die volgens ons een belangrijke overweging vormen voor een bepaalde aanbieder, pas op het contract getoond worden. Vrijwel alle leasemaatschappijen scoren hier punten, want ze publiceren de kosten per extra kilometer wel online, zodat je vooraf goed weet waar je aan toe bent.

Private lease via importeur of leasemaatschappij? Het onderdeel ‘extra kilometers’ winnen de leasemaatschappijen.

Prijs per maand

Dit is een lastige omdat de prijzen regelmatig wijzigen en de uitvoeringen afwijken. Daarom doen we een steekproef (momentopname) om te bepalen wie er goedkoper is:

Private lease via importeur of leasemaatschappij? Het onderdeel ‘prijs’ per maand eindigt met 3-3 in een gelijkspel. Er zit geen duidelijk verschil in prijs per maand. Doordat dit een momentopname is, kan het morgen zomaar anders zijn.

Voorwaarden

Alle leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease of privateleaseOK. Ook van de importeurs is een groot gedeelte aangesloten bij een keurmerk. Duiken we dieper in de voorwaarden, dan valt op dat de leasemaatschappijen een paar mooie pluspunten scoren:

  • Je mag jouw auto delen via een deelplatform, waarvoor jij betaald wordt, zoals Snappcar (privatelease.com)
  • Iedereen met een geldig rijbewijs mag met jouw auto rijden (alle leasemaatschappijen), importeurs beperken zich meestal tot leden van jouw gezin met geldig rijbewijs
  • Haal- en brengservice voor onderhoud (privatelease.com)
  • Boetevrij opzegbaar bij scheiding, ontslag of overlijden (Athlon)
  • Mogelijkheid voor korting door stickers van de leasemaatschappij (MijnDomeinAuto)

Private lease via importeur of leasemaatschappij? Het onderdeel ‘voorwaarden’ winnen de leasemaatschappijen.

Conclusie

Private lease via importeur of leasemaatschappij, de einduitslag is met 3-3 een gelijkspel. Wij hebben geen enorm grote verschillen gevonden en ook qua prijs zijn er geen duidelijke winnaars. Richt je daarom op jouw favoriete model en gebruik onze checklist om te bepalen wie voor jouw gekozen model en jouw situatie de beste prijs en voorwaarden biedt. Welke verschillen in jouw situatie zwaarder of minder zwaar wegen kun je alleen zelf bepalen.

Foto – Pexels.com CCO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *