Geplaatst op 1 Reactie

De ideale privé lease auto

privé lease auto

De ideale privé lease auto?!? Bestaat die? Waarschijnlijk wel, maar de ideale privé lease auto (ook wel private lease) is wel voor iedereen anders natuurlijk. Wel zijn de onderwerpen die bepalen of een auto voor jou de ideale privé lease auto is, voor iedereen bijna altijd hetzelfde. Wat jij precies nodig hebt verschilt natuurlijk per onderwerp. In dit blog lichten we ieder onderwerp toe:

  • Model
  • Prijs
  • Looptijd
  • Kilometers
  • Keurmerk
  • Voorwaarden

Welk model wordt het?

Net zoals een huizenjacht begint bij het huis, begint de autojacht bij de auto. Zoek je een klein model of juist een grote? Een Crossover SUV met hoge instap of juist lekker laag zitten om goed de bochten te kunnen voelen? Automaat? Wordt het een hatchback, sedan, een stationwagen of ga je er echt voor en zoek je een cabrio? Ben je bereid om meer te betalen voor een elektrische auto, toch nog één keer benzine of zoek je met hybride het beste van twee werelden*. Heb je een voorkeur voor een specifiek merk of maakt het je niet uit? Tot slot is de vraag welke uitvoering je kiest van belang. Ga je voor het instapmodel (de basisuitvoering zonder extra opties) of wil je een optiepakket met mooie wielen? Airco, airbags en centrale deurvergrendeling hebben (vrijwel) alle auto’s, maar met kleuren, bekleding en andere opties kun je een auto helemaal naar jouw smaak aanpassen.

De prijs van jouw ideale privé lease auto

Jouw ideale privé lease auto heeft helaas ook een prijs. In plaats van bij het model, kun je ook bij de prijs beginnen. Jouw budget bepaalt immers of je een kleine of grote auto kunt betalen. Bij privé lease betaal je de prijs per maand. Hiermee heb je, behalve brandstof of elektriciteit, eigenlijk alles betaald. Dus je krijgt geen aparte rekening voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud of pechhulp. Houdt er wel rekening mee dat privé lease voor een gedeelte door banken wordt, net als een autolening, gezien als een vorm van financiering. Het financieringsgedeelte tellen banken mee bij het bepalen van jouw maximale hypotheek. Wil je binnenkort verhuizen, houdt hier dan rekening mee en kies eventueel een kleiner of eenvoudiger model.

Welke looptijd kies je voor jouw privé lease auto?

De looptijd heeft veel invloed op de hoogte van de prijs. Doorgaans geldt dat hoe langer het contract loopt, hoe lager het maandbedrag is. Contracten van 4 tot 5 jaar zijn momenteel het meest gebruikelijk. Denk daarom goed na hoe lang je jouw ideale privé lease auto wilt leasen. De reden dat een auto met een korter contract duurder is, heeft twee belangrijke oorzaken. 1) De afschrijving op een nieuwe auto is het grootst in het begin, door een kortere looptijd heeft de leasemaatschappij minder tijd om dit terug te verdienen. 2) De administratieve kosten voor een leasemaatschappij zitten in het begin van de looptijd, ook hiervoor geldt dat bij een kortere looptijd minder tijd is om dit terug te verdienen. Uiteindelijk is de ideale looptijd een persoonlijke afweging tussen jouw budget, (verhuis)plannen de komende jaren en voorkeur.

Hoeveel kilometers heb je nodig?

De kilometers die je per jaar rijdt kun je vrij goed plannen. Natuurlijk rij je het ene jaar meer dan het andere jaar, maar de meeste kilometers die je rijdt worden bepaald door woon-werk verkeer, familiebezoekjes en vakanties. Bij jouw ideale privé lease auto is eigenlijk het gemiddelde aantal kilometers dat je per jaar rijdt het meest interessant, want vrijwel alle leasemaatschappijen maken aan het einde van de looptijd de balans op en bepalen op basis van de kilometerstand bij inlevering hoeveel je bij moet betalen of terugkrijgt. Let erop dat er verschillende manieren zijn om de kilometers die je meer rijdt dan in het contract staan af te rekenen. De meest gebruikte methode is de prijs per kilometer, waarbij je net als bij belminuten per extra kilometer buiten je bundel een bedrag bijbetaalt. Indien de prijs per extra kilometer wordt gepubliceerd is deze terug te vinden in onze privé lease vergelijker. Een andere methode die met name door Leaseplan en ANWB wordt gebruikt is de methode om jouw bundel aan te passen voor de gehele looptijd op basis van de daadwerkelijk gereden kilometers. Bij deze methode sluit je bijvoorbeeld een contract af voor 10.000 kilometers per jaar, maar je rijdt er 15.000 per jaar. Bij inlevering van de auto is het extra bedrag dat je moet bijbetalen gelijk aan de situatie waarbij je direct een contract van 15.000 kilometers had afgesloten.

Heeft de lease maatschappij een keurmerk?

Bijna alle grote leasemaatschappijen hebben een keurmerk. Meestal is dit het Keurmerk Private Lease of PrivateleaseOK. Leasemaatschappijen zonder keurmerk zijn niet meteen slecht, maar een privé lease auto met keurmerk heeft als voordeel dat de voorwaarden op een duidelijke manier zijn gestructureerd en goed leesbaar zijn. De onderwerpen die er toe doen zijn in de voorwaarden geregeld, dit voorkomt gezeur tijdens de looptijd. Maak niet de fout door te denken dat alle leasemaatschappijen met hetzelfde keurmerk dezelfde voorwaarden hanteren, want dit is niet zo. Ze hanteren allemaal dezelfde algemene voorwaarden, maar deze zijn uitgebreid met aanvullende voorwaarden. Deze aanvullende voorwaarden verschillen per leasemaatschappijen en juist in deze aanvullende voorwaarden wordt de specifieke regeling van een voorwaarde geregeld. Zoals de berekening van de kosten voor het eerder afkopen, wie er in jouw auto mag rijden en het eigen risico bij schade. Een privé lease auto met een keurmerk is wel een pluspunt.

Welke voorwaarden zijn voor jouw privé lease auto belangrijk?

Zoals hierboven aangegeven verschillen met name de aanvullende voorwaarden per leasemaatschappij. Lees de voorwaarden daarom altijd goed door vóórdat je het contract afsluit en bepaal welke voorwaarden in jouw situatie belangrijk zijn. Sluit je het contract af met 2 personen, wil je een lager eigen risico of heb je weinig schadevrije jaren opgebouwd? Wij hebben een checklist voor je opgesteld die je kunt gebruiken bij het doorlezen van de voorwaarden. Begrijp je een voorwaarde niet, bel dan met de leasemaatschappij voor meer uitleg. Voor de leasemaatschappijen die bij ons zijn aangesloten hebben wij de checklist al voor je ingevuld.

Het verschil tussen privé en zakelijk leasen lees je hier.

*) Diesel is momenteel zo weinig populair dat je die modellen bij privé lease niet of nauwelijks vindt. Ook rijden privé lease rijders gemiddeld minder, waardoor diesel niet interessant is.

Foto: Kārlis DambrānsVolkswagen T-Cross 2019 (CC BY 2.0)

1 gedachte over “De ideale privé lease auto

  1. Hoi! Ikhou van auto’s enik ben blijdatik je blog ben tegengekomen. Het is eenleukeninteressantartikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *