private lease hypotheek

Rekenhulp: Privatelease en jouw maximale hypotheek

Berekenen van de invloed van private lease op jouw hypotheek, waarom is dat nodig? Misschien weet je het al, maar private lease wordt door banken gezien als een financiële verplichting. Dit zit zo, een private leasecontract bestaat uit 1) de auto (door de leasemaatschappij gefinancierd) en 2) vast lasten (zoals belasting, verzekering, onderhoud). Onderdeel 1) wordt door banken gezien als een soort autolening. Dit is het deel, 65% van het maandbedrag, dat invloed heeft op jouw maximale hypotheek en wordt (meestal) ook bij BKR geregistreerd als OA (operational autolease). Hoe hoger het maandbedrag voor private lease, hoe lager jouw maximale hypotheek. Banken berekenen jouw maximale hypotheek onder andere op basis van een percentage van jouw inkomen dat je aan financiële verplichtingen mag besteden, zoals leningen en creditcards. Private lease maakt dus onderdeel uit van dit bedrag. Hou hier rekening mee indien je van plan bent om een huis te kopen tijdens de looptijd van een private leasecontract. Met behulp van onderstaand rekenmodel kun jij de invloed van private lease op jouw hypotheek berekenen.

Rekenmodellen zijn altijd een benadering van de werkelijkheid. Het gebruik van onze rekenmodellen is voor eigen risico, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je exact weten hoe groot de invloed van privatelease is op jouw maximale hypotheek, neem dan contact op met een financieel adviseur.

Het doorgeven van eventuele fouten in de rekentool of suggesties voor nieuwe rekentools via [email protected] wordt zeer prijs gesteld.

Foto – Pixabay.com – link