Geplaatst op Geef een reactie

Schadevrije jaren na private lease kun je prima meenemen

Schadevrije jaren na private lease

Het kost alleen een beetje uitzoekwerk.

De afgelopen dagen is er door de Consumentenbond ophef ontstaan over het niet of niet goed vastleggen van schadevrije jaren door leasemaatschappijen, waardoor leaserijders zodra ze weer een eigen auto kopen opnieuw beginnen zonder noclaim-korting.

Het probleem zit in Roy-data, een soort basisadministratie voor verzekeraars. Dit is een database die door verzekeraars wordt gebruikt om schadevrije jaren in te registreren. Wanneer je wisselt van verzekeraar kan de nieuwe verzekeraar jouw schadevrije historie zien en op basis hiervan de premie vaststellen. Het punt is dat alleen verzekeraars gegevens registreren, maar leasemaatschappijen (nog) niet. De data in Roy-data vervalt na 3 jaar. Er is wel een plan om alle leasemaatschappijen aan Roy-data te koppelen, maar op dit moment zijn er nog niet veel maatschappijen aangesloten. Leaseplan en Justlease.nl zijn grote leasemaatschappijen die wel zijn aangesloten, maar ook bij de aangesloten leasemaatschappijen werkt de koppeling nog niet foutloos.

Moet je nu de leaseauto links laten liggen? Nee, natuurlijk niet. De koppeling met Roy-data zorgt ervoor dat jouw gegevens automatisch worden bijgewerkt. Dit werkt dus nog niet goed. Er is echter al jaren een handmatig alternatief beschikbaar die, op basis van eigen ervaring, prima werkt. Veel verzekeraars, zoals bij Inshared en Allsecur, accepteren namelijk de leaseverklaring, een document die je bij veel leasemaatschappijen kunt opvragen en waarin zij verklaren hoe lang je een leaseauto hebt gereden en welke schades hierbij zijn ontstaan. Op basis van deze verklaring wordt vervolgens jouw premie met noclaim-korting vastgesteld.

In onze checklist voor de voorwaarden hebben we de leaseverklaring opgenomen, zodat je vooraf checkt of jouw leasemaatschappij deze verklaring verstrekt. Voor de bij ons aangesloten leasemaatschappijen hebben we dit al voor je uitgezocht.

Heb je voor jouw leaseauto een eigen auto gehad? Bij het stopzetten van deze verzekering heb je een overzicht ontvangen met jouw schadevrije jaren ontvangen. Bewaar dit! Na jouw leaseauto kun je ook dit bericht gebruiken om jouw schadevrije jaren aan te tonen.

Een automatische koppeling tussen Roy-data en leasemaatschappijen is natuurlijk een mooie stap vooruit, maar je kunt jouw schadevrije jaren van een leaseauto prima meenemen naar een volgende eigen auto. Dit kost echter wel een paar emailtjes en je kunt mogelijk niet bij alle verzekeringsmaatschappijen terecht. Wij vinden dit een storm in een glas water.

Dit moet je doen:

  1. Bewaar het overzicht met schadevrije jaren dat je ontvangt van je oude verzekeringsmaatschappij (of vraag dit op als je het niet hebt ontvangen)
  2. Check vóórdat je een contract afsluit in de voorwaarden van de leasemaatschappij of je een leaseverklaring krijgt na afloop van het contract
  3. Zoek een autoverzekering die een leaseverklaring accepteert voor jouw volgende eigen auto

Foto – Pixabay.com / link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *