Geplaatst op Geef een reactie

Auto lease of kopen?

auto lease of kopen

Kun je beter voor een auto leasen via private lease of kopen door te sparen, lenen? Het korte antwoord: dat hangt er vanaf. Het uitgebreide antwoord is langer.

Simpel gezegd zijn er bij lenen en private leasen meer partijen betrokken. Aangezien deze partijen ook allemaal een schoorsteen moeten laten roken, is de kans klein dat lenen of leasen goedkoper is dan zelf aanschaffen. Maar hoeveel scheelt het dan?

Dat wisselt per situatie. Overweeg je namelijk exact dezelfde auto te leasen of te financieren, of vergelijk je leasen met een goede tweedehands. Dit zijn allemaal variabelen die invloed hebben. Er is dus niet één situatie. De voordelen van leasen zijn duidelijk, dit levert vooral gemak zonder verrassingen voor een vast bedrag per maand. Lenen zet hier meer keuzevrijheid tegenover en de auto is bovendien van jou, wel draag jij het risico voor onverwacht onderhoud (hoewel dit bij nieuwe auto’s met garantie vrij beperkt is).

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, heb ik een rekenmodel opgesteld (door de variabelen aan te passen, kun je leasen en lenen vergelijken in jouw situatie). Ik ben uitgegaan van dezelfde auto’s om een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken. Zonder bestickering, want deze zitten ook niet op een auto die met lening of contant is betaald, altijd all-risk verzekering, 4 jaar in bezit en pechhulp.

Het zal je niet verrassen dat een auto betaald van spaargeld verreweg het goedkoopst is, er valt immers een grote kostencomponent die bij lenen en private lease wel meetelt, de financiering, weg. Bovendien is de opbrengst na 4 jaar weer voor jou, bij een lening is het logisch om dit bedrag te gebruiken om het restant van je lening af te lossen. Bij private lease lever je de auto weer in, verkoopopbrengst is niet voor jou.

De volgende kosten hebben de grootste invloed op de totale kosten per scenario en bepalen ook in jouw situatie of een auto leasen of kopen het aantrekkelijkst is:

  1. Private lease: leasebedrag per maand
  2. Lenen: rentepercentage en hoogte van de lening, afschrijving van de auto
  3. Sparen: afschrijving

Ge ja een auto leasen of kopen?

De kosten voor private lease en lenen liggen dicht bij elkaar. De keuze voor één van de twee zal daarom echt afhankelijk zijn van jouw situatie en voorkeuren. Dus, kun je beter voor een auto sparen, lenen of private leasen? Sparen is, zoals oma altijd al heeft gezegd, de voordeligste keuze. Let er wel op dat je wat reserves overhoudt in geval van een nieuwe wasmachine of onverwacht onderhoud. De keuze tussen lenen of private lease is een keuze tussen keuzevrijheid of gemak en is wat ons betreft een persoonlijke afweging.

Ga zelf aan de slag met onderstaand rekenhulp.

Lees ook het blog over de voor- en nadelen van private lease.

Foto – Pixabay.com CCO: link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *