Geplaatst op 1 Reactie

Tweedehands auto kopen, waarop moet je letten?

Tweedehands auto kopen waarop letten

Stel je hebt geen verstand van auto’s en ook niet die ambitie. Toch wil ook jij naar je werk, de supermarkt of vakantie kunnen rijden in een auto zonder al te veel onverwacht onderhoud. Dit betekent dat je eens in de paar jaar toe bent aan een andere auto. Stel dat een nieuwe auto te duur is voor jouw budget. Je wilt daarom een leuke tweedehands auto kopen. Je wordt alleen al zenuwachtig bij het idee. Een tweedehands auto kopen, waarop moet je letten? Er zijn genoeg verhalen over een kat in de zak.

Er is goed nieuws, want er zijn meerdere onderwerpen die je kunt controleren zonder dat je verstand hebt van auto’s. Jij kunt dit ook! Hieronder hebben we een lijstje met enkele tips voor je gemaakt, die ook jij kunt uitvoeren.

  1. Prijs – Is de prijs van een tweedehands auto te goed om waar te zijn? Op Autoscout.nl en op de ANWB koerslijst helpen je om te bepalen of de prijs van een auto realistisch is. Aantrekkelijke prijs? Als iets te goed is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo
  2. Onderhoud – Wanneer is de auto voor het laatst onderhouden? En is de volledige onderhoudshistorie aantoonbaar door middel van de boekjes? Hoewel ook met de boekjes gefraudeerd kan worden, zijn de boekjes bij een auto nog altijd een belangrijke indicator voor goed onderhoud. Is de occasion toe aan onderhoud? Laat dat eerst maar eens op kosten van de verkoper uitvoeren bij een onafhankelijk adres.
  3. Kilometerstand – Klopt de kilometerstand op basis van de landelijke database NAP (Nationale Auto Pas)? Dit is voor originele Nederlandse auto’s een betrouwbare bron. Wanneer een auto geïmporteerd is, is het oppassen geblazen. Deze occasions hebben namelijk pas een NAP vanaf het moment dat ze in Nederland zijn geregistreerd. Het zal niet voor het eerst zijn dat de kilometerstand in Nederland opeens veel lager is dan op het moment van export. Geen onderhoudsboekjes, aantrekkelijk lage kilometerstand én import? Weglopen!
  4. Algehele staat – Let op hoe staat de auto erbij staat en kloppen de slijtage plekken met de leeftijd en kilometers? Kijk hierbij vooral naar de (zijkant van de) stoelen, versnellingspook en stuurwiel. Hoge slijtage en een lage kilometerstand? Weglopen!
  5. Banden – Het merk en type banden onder een auto zegt veel over de aandacht die de vorige eigenaar aan de auto heeft besteed. Goede banden zijn bijvoorbeeld: Continental, Dunlop, Goodyear ofPirelli. Een onbekend of goedkoop merk banden onder een relatief jonge auto? Weglopen! Zoek je een EUR 500 auto met APK, dan kun je hier natuurlijk minder streng op zijn. Hoewel goedkope banden meestal ook minder veilig zijn
  6. Verkoper – Bij een (onafhankelijke) gerespecteerde garage die enkele maanden garantie (durft) af te geven loop je beduidend minder risico’s op een miskoop. Bovendien geldt het consumentenrecht. Bij een particulier krijg je geen formele garantie, maar zeker niet alle particulieren zijn oplichters. Verdiep je daarom in de verkoper. Krijg je al rillingen bij binnenkomst? Weglopen!
  7. Keuring – Iedereen kan een auto laten keuren door middel van een aankoopkeuring. Koop je een auto van meer dan een paar duizend Euro? Dan zouden wij altijd voor 100-300 Euro uitgeven aan een gespecialiseerde keuring. 100% garantie heb je dan nog steeds niet, maar je komt wel in de buurt. Ook is het een mooie toets voor de verkoper. Doet die moeilijk over een keuring? Weglopen!

Kijk je nog steeds op tegen de aankoop van een tweedehands auto? Private lease kan natuurlijk ook altijd, onderhoud, verzekering, aanschaf en belasting betaal je dan per maand zonder verrassingen.

Foto: Pixabay.com: link

1 gedachte over “Tweedehands auto kopen, waarop moet je letten?

  1. Ik wil graag een tweedehands kopen, maar omdat ik geen auto-expert ben, is het handig te weten waarop je moet letten. Deze zeven punten gaan me zeker helpen! Punt 6 is inderdaad een belangrijk punt. Bij een autobedrijf krijg je garantie mee. Even kijken wat ik ga doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *