Geplaatst op Geef een reactie

Wanneer kies je bij private lease voor winterbanden?

Private lease winterbanden

De winter staat weer voor de deur. Lekker kaasfonduen en oliebollen eten, maar ook korte dagen en vaker in de file staan. Ondanks dat de winters de laatste jaren niet heel koud waren, is de kans op sneeuw tussen november en eind maart vrijwel 100%. Zelfs tijdens milde winters sneeuwt het in Nederland ieder jaar zeker wel een keer. De vraag die hier ieder jaar bij terugkomt is: ‘heb ik winterbanden nodig?’. Ook als je in een private lease auto rijdt, zijn winterbanden of all season optioneel mogelijk.

Heb je winterbanden echt nodig in de winter?

Waarschijnlijk wordt ik opgeknoopt door allerlei instanties, zoals Veilig Verkeer Nederland, maar het antwoord is nee (maar dat is een mening). Winterbanden zorgen bij slecht winterweer absoluut voor meer grip, maar indien je bij slecht winterweer je auto kunt laten staan en thuis kunt blijven of met het openbaar vervoer kunt gaan, heb je geen winterbanden nodig. Als je bij sneeuw met het openbaar vervoer gaat heb je bovendien minder last van files, want die zijn berucht. Ook als je in de winter niet naar Duitsland hoeft of gaat wintersporten, heb je geen winterbanden nodig. Overigens is ons advies om bij ijzel je auto altijd te laten staan, óók als je winterbanden hebt. Tenzij je spijkerbanden monteert is rijden bij ijzel levensgevaarlijk.

Voorbeeld profiel winterband
Voorbeeld van een echte winterband mét lamellen

Waarom kies je voor winterbanden bij private lease?

Deze vraag is simpel. Je kiest voor winterbanden bij private lease omdat je het beter rijdt onder winterse omstandigheden, omdat je op wintersport of naar Duitsland* gaat in de winter.

All season of winterbanden?

Recent heeft Nu.nl hier een mooie test over gepubliceerd. Eigenlijk wel verrassend, maar je kunt in de winter prima voor all seasonbanden kiezen. Zelfs in de sneeuw zijn de all seasonbanden goed en doen sommige merken weinig onder voor echte winterbanden met sneeuwlamellen in het profiel. Een all season band blijft echter een band met compromissen. Uit deze test komt namelijk ook naar voren dat op nat wegdek de zomerband het beste is. Dit scheelt 4 tot 10 meter aan extra remweg, dat kan net het verschil zijn tussen een botsing of niet. Ook is de zomerband op droog wegdek het beste, hiermee is de hoogste bochtsnelheid mogelijk. Het is echter de vraag of je dit laatste bij gewoon gebruik gaat merken. Wij denken van niet. Uit de test blijkt ook dat zomerbanden in de sneeuw verschrikkelijk slecht zijn. Blijft over het punt of all seasonbanden ook geschikt zijn voor de wintersport of Duitsland. Dit zie je aan het sneeuwvlokje op de zijkant. Ga je in de winter op vakantie? Zorg er dan altijd voor dat je een all season of winterband kiest mét een vlokje. Zie de foto hieronder voor het sneeuwvlokje op de zijkant van een geschikte winter of all seasonband.

Voorbeeld sneeuwvlokje op winterband
In landen met een winterbandenverplichting is een band met dit logo vereist

Blijf niet in de zomer rijden op je winterbanden

Als je een mooie private lease auto hebt met winterbanden, blijf er dan niet op rijden in de zomer. Het is natuurlijk makkelijk, want je slaat de tweejaarlijkse bandenwissel in het voor- en najaar over. Winterbanden zijn niet geschikt voor hoge temperaturen. Het rubber is speciaal gemaakt voor koude omstandigheden, hierin blijf je perfect grip houden. Bij warm weer is de remweg slecht en dat is levensgevaarlijk. Houd van jezelf en je inzittenden en wissel je winterbanden in het voorjaar weer voor zomerbanden (of kies voor all seasonbanden, die hoef je niet te wisselen).

Zijn winterbanden altijd mogelijk bij private lease?

Ja, je mag jouw auto altijd van winterbanden voorzien. Echter, niet iedere leasemaatschappij biedt dit als optie in het contract aan. Wanneer de leasemaatschappij winterbanden als optie aanbiedt, is dit wel het makkelijkst. Jouw extra setje banden, de jaarlijkse bandenwissel en opslag van het andere setje betaal je dan per maand als opslag op het maandtarief. Wanneer de leasemaatschappij deze optie niet aanbiedt, dan moet je het extra setje zelf regelen en opslaan (in de schuur). Een setje van 4 winterbanden kost al gauw EUR 400 – 600, wil je extra velgen erbij (het binnenste deel waar de band omheen zit), dan komt er nog een paar honderd Euro bij. Daarom is het wel makkelijk als de leasemaatschappij dit voor je regelt en je de extra kosten per maand betaalt. Bekijk onze voorwaarden vergelijker om te zien welke leasemaatschappijen deze optie aanbieden. Als je echt alleen winterbanden onder je private lease auto nodig hebt voor een tripje naar de wintersport, kun je ook overwegen om voor die korte tijd winterbanden te huren. Er is altijd wel een bandenwinkel in de buurt waar dit kan.

Wat kosten winterbanden bij private lease?

Winterbanden los beginnen bij 300 euro per setje, maar een grote bandenmaat met aparte velgen kan de rekening makkelijk tot 1500 euro laten oplopen. Ook de tweejaarlijkse bandenwissel en opslag kost je ongeveer 50 euro per keer. Bij private lease zijn de kosten natuurlijk hetzelfde, maar betaalt de leasemaatschappij het eenmalige bedrag. Jij betaalt een opslag op jouw maandbedrag. Reken op ongeveer 5 – 10 euro opslag op het maandbedrag voor een setje winterbanden onder jouw private lease auto. Voor het geld hoef je het dus niet te laten.

*) In Duitsland zijn winterbanden verplicht onder ‘winterse omstandigheden’, in de winter dus. Ook in Scandinavië zijn winterbanden verplicht. Voor de leesbaarheid noemen we alleen Duitsland, maar we bedoelen alle landen met een winterbandenverplichting. Zie hier het lijstje winterbandenregels per land.

Omslagfoto – Pixabay.com (link), winterband (link)

Foto sneeuwvlokje – By NHTSA – Federal Register, NHTSA regulation, Federal Motor Vehicle Safety Standards; TiresA Rule by the National Highway Traffic Safety Administration on 01/06/2006 https://www.federalregister.gov/articles/2006/01/06/06-137/federal-motor-vehicle-safety-standards-tires, Public Domain, Link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *