Geplaatst op Geef een reactie

Wat is privé lease?

wat is privé lease

Privé lease wordt ook wel private lease genoemd. Op onze site vind je een eenvoudige en uitgebreide vergelijker van privé lease, ook hebben we een checklist voor je om de voorwaarden van een contract te bestuderen voordat je een privé lease auto aanschaft, maar wat is privé lease nu eigenlijk?

Wat is privé lease?

Privé lease is een manier voor particulieren om een (nagenoeg) nieuwe auto te kunnen rijden en lijkt sterk op de gewaardeerde ‘auto van de zaak’. Privé lease wordt ook vaak een ‘autoabonnement’ genoemd. De leasemaatschappij koopt de auto en draagt het risico voor de (onverwachte) kosten. Jij rijdt erin, betaalt een vast bedrag per maand en levert de auto op een afgesproken moment weer in. Klaar is Kees, geen kopers aan de deur en geen lening die nog doorloopt zonder auto. Het grote verschil met zakelijk leasen is dat niet de baas, maar jij de auto leaset. Dit heeft tot gevolg dat je geen bijtelling betaalt, want je betaalt de auto immers met geld waar je al inkomstenbelasting over hebt betaald. Wel vinden er bij aanvang toetsen plaats, zoals BKR, om te bepalen of je de auto kunt betalen.

Uit welke onderdelen bestaat privé lease?

Privé lease bestaat uit de volgende hoofdcomponenten:

  • Financiering voor aanschaf van de auto
  • Volledig casco verzekering (=inclusief eigen schades)
  • Wegenbelasting
  • Afschrijving
  • Onderhoud
  • Pechhulp (soms optioneel, al is dit bij nieuwe auto’s meestal onderdeel van de garantie)
 • Overige opties, zoals
   • Allseason- / winterbanden
   • Na 12 maanden de auto tussentijds inleveren
  • Haal- en brengservice

Een privé lease contract heeft doorgaans een looptijd van 1 tot 5 jaar met een afgesproken aantal kilometers per jaar. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Hoe korter de looptijd van een contract of hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger het maandbedrag. De afschrijving van een nieuwe auto is immers hoger in de eerste jaren en/of als je meer kilometers rijdt. De waarde van een auto neemt dan sneller af, waardoor je een hoger bedrag per maand betaalt.

Wat betaal je los nog?

Het vaste bedrag per maand dekt niet alle kosten van een auto. Brandstof of elektriciteit betaal je altijd zelf nog apart. Ook hanteren veel leasemaatschappijen een eigen risico bij eventuele schades en betaal je ook de snelheidsovertredingen zelf (soms met additionele administratiekosten voor de leasemaatschappij). Zijn er verwijtbare kosten aan de auto (bijvoorbeeld motorschade door te weinig olie of wegslepen door een lege tank), dan zitten hier vrijwel altijd ook kosten aan vast. Tot slot worden de kilometers die je meer rijdt dan in het contract afgesproken is, doorgaans ook jaarlijks met je verrekend.

Is een contract tussentijds te wijzigen?

Een privé lease contract sluit je af voor 1 of meerdere jaren. Zeker als de looptijd wat langer is, kan er in de tussentijd iets gebeuren in je leven, waardoor je of het contract wilt wijzigen of compleet wilt opzeggen. Hier zitten vrijwel altijd kosten aan verbonden. De leasemaatschappij heeft het maandbedrag namelijk bepaald op basis van de waarde van de auto aan het einde van het contract. Iedere leasemaatschappij heeft weer een eigen berekening, maar als stelregel komt het bedrag dat je moet betalen neer op het verschil tussen het totaalbedrag voor aantal kilometers en maanden in jouw contract en het totaalbedrag voor het aantal kilometers en maanden dat hoort bij de wijziging die je wilt.

Plannen van looptijd

Hoe bepaal je jouw ideale looptijd? Dit is heel persoonlijk, maar stel jezelf de vraag hoe lang je vooruit kunt kijken. Wil je binnenkort ander werk, lang op reis, verhuizen, een eigen huis, kinderen (het huis uit)? Dit zijn allemaal onderwerpen die jouw ideale looptijd van het contract bepalen en misschien zijn er in jouw situatie nog meer onderwerpen te bedenken die de komende jaren gaan spelen en van invloed zijn op de keuze voor een privé lease auto?

Plannen van kilometers

Voor het plannen van het aantal kilometers hebben we een eenvoudige rekenhulp ontwikkeld. Maak een schatting van jouw woon-werk afstand, hoeveel ritjes je in het weekend maakt en of je met jouw privé lease auto op vakantie wilt en ons rekenmodel berekent hoeveel kilometers je op basis van jouw schatting per jaar rijdt. Kilometers bij privé lease zijn als belminuten of MB’s bij een telefoonabonnement. Ga er iets boven zitten, maar niet teveel. Je wilt namelijk liever soms iets bijbetalen dan iedere maand voor kilometers die je niet gebruikt. Tot slot zijn er leasemaatschappijen die ook niet gebruikte kilometers met je verrekenen. Hoewel dit positief is, ligt het bedrag dat je terugkrijgt meestal lager dan wat je er aanvankelijk voor hebt betaald.

Aan de slag met privé lease? Zoek jouw ideale auto, looptijd en kilometers in onze privé lease vergelijker en ga vervolgens met onze checklist aan de slag om te bepalen of de voorwaarden bij je passen. Voor aan ons gelieerde leasemaatschappijen hebben wij de checklist al voor je ingevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *