Geplaatst op Geef een reactie

Wat wordt je volgende auto?

Wat wordt je volgende auto? Dat is een vraag die we onszelf allemaal eens in de zoveel tijd stellen, want de auto waarin je nu rijdt gaat ook niet eeuwig mee. Helaas.

Stevige investering

Een andere auto kopen is voor de meesten een stevige investering. Indien je in de gelukkige positie bent dat je ook via de baas een auto kunt rijden valt de investering wel mee, maar hier zitten weer andere consequenties aan vast. Hieronder zetten we de opties voor je op een rijtje.

De ideale volgende auto: een nieuwe

Voor velen is dit de ideale volgende auto. Zelf een nieuwe auto kopen. Wanneer je een nieuwe auto koopt, kun je zelf de opties, de wielen en de kleur kiezen. Bovendien rij je in het nieuwste model en heeft er niemand ooit in jouw auto gereden (de transporteur en dealer voor de eerste kilometers even daargelaten), je koopt dus niet de schades en het achterstallige onderhoud van een ander. Zeker als je niet zo erg van onverwachte uitgaven houdt is dit laatste een aantrekkelijk perspectief. Een groot nadeel van een nieuwe auto is dat je ook de grootste afschrijving hebt, in de eerste jaren neemt de waarde van een auto namelijk het snelst af. Als je lang, meer dan 5 jaar, in een auto wilt blijven rijden is dit probleem best te overzien, je hebt dan immers jaren met veel én met weinig afschrijving. Per saldo betaal je dan een gemiddelde afschrijving. Heb je het geld ervoor over en hou je van nieuw, dan is jouw volgende auto een nieuwe.

Voor hetzelfde geld een wat duurdere tweedehands auto koper

Voor het geld van een gewone nieuwe auto kun je ook prima een duurdere, vaak grotere, tweedehands auto kopen, meestal van één of tweede modellen eerder. Je krijgt dan meer waar voor je geld. Nadelen heeft deze optie echter ook, je bent niet meer de eerste rijder, moet goed zoeken naar een auto met jouw ideale kleur en opties (er is een kans dat je dit überhaupt niet vindt). Aan kleur en opties moet je daarom vaak concessies doen. Bovendien is er altijd een kans op verborgen of slecht gerepareerde schades en ben je afhankelijk van het onderhoud dat door de vorige eigenaar hopelijk netjes is uitgevoerd. De kans op onverwacht onderhoud is groter naarmate de auto ouder is. Let daarom altijd op de onderhoudshistorie en als die er niet is, zoek dan een andere auto. Wil je waar voor je geld met zo min mogelijk onverwachte kosten? Dan is jouw volgende auto een (jonge) tweedehands.

Wordt jouw volgende auto een zakelijke lease

Voor velen is zakelijk leasen ideaal. Je hebt vaak de keuze voor luxere en grotere auto’s en ziet alleen de maandelijkse bijtelling op je salarisstrook. Aanschaf, onderhoud en vaak ook winterbanden zijn geregeld en zolang je het niet te bond maakt, kun je ook heerlijk onbezorgd privé kilometers maken met een zakelijke leaseauto. Nadelen zijn er echter ook. Allereerst betaal je naast je bijtelling onzichtbaar ook voor de auto zelf, het bedrag dat de baas voor jouw auto betaalt zien wij als een soort salaris. Dit had je ook kunnen laten uitbetalen, leef hierover ook ons andere blog. Ten tweede krijg je vaak een zakelijke auto omdat je die vanuit jouw functie ook echt nodig hebt. En tot slot stelt een werkgever vaak ook eisen aan de zakelijke auto. Dit kan heel divers zijn, van voorkeursmodellen en -merken tot het meenemen van de auto wanneer je naar een andere werkgever gaat. Allemaal te overzien, maar goed om je dit te realiseren. Ga je voor luxe en gemak, dan wordt jouw volgende auto een zakelijke lease.

Een lening afsluiten, private lease of zelf betalen

Dan toch maar zelf een auto kopen? Dat kan prima. Je kunt een auto uiteraard prima met spaargeld betalen. Indien je het geld hebt liggen is dit meestal de goedkoopste optie. Heb je het geld niet liggen, dan kun je geld lenen voor de aanschaf van een andere auto. Tot slot kun je voor private lease kiezen. Een groot verschil tussen lenen en private lease is dat je bij private lease één maandbedrag betaalt waar alle kosten, behalve de brandstof, in zit. Aanschaf, wegenbelasting, verzekering en onderhoud betaal je in één bedrag. Bij een autolening betaal je dit allemaal los en moet je zelf op zoek naar de goedkoopste optie. Een voordeel van een autolening is echter dat de auto ook echt van jou is, bij private lease blijft de auto van de leasemaatschappij. Ook is de looptijd bij private lease beperkt tot een aantal jaren. Dus wat wordt je volgende auto? Enthousiast geworden over private lease? Gebruik dan onze voorwaardenvergelijker en prijsvergelijker per model of gewoon voor de goedkoopste auto.

Foto – Kārlis Dambrāns (CC BY 2.0) Skoda Scala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *